Prostreno.cz

Přírodní domácí prostředky k léčbě suchého kašle

Kašlete – bez hlenů? Než vyrazíte do lékárny, poohlédněte se po domácích zásobách. Tyhle přírodní zázraky se suchým kašlem zatočí!

Suchý kašel nejčastěji nastupuje při infekci hrtanu, kdy vzniká zánět horních cest dýchacích a dochází tak ke zvýšené citlivosti sliznice, což následně vede k dráždění a suchému kašli. Při tomto typu kašle se netvoří hleny, většinou však stav postupně přechází do kašle vlhkého. Jak se toho zbavit? Vyzkoušejte tyhle přírodní prostředky!

Kořen lékořice

Kořen lékořice má protizánětlivé vlastnosti a je známo, že zklidňuje podrážděné dýchací cesty (1). Vše, co musíte udělat, je vložit malý kousek lékořice do úst a chvíli ho žvýkat.

Med

Med pomáhá při potlačování kašle a zklidňuje krk. Studie prokázaly, že dokonce poskytuje široce dostupnou a levnou alternativu antibiotik (2). Tak šup s ním do čaje a jídel!

Zázvor

Zázvor má protizánětlivé vlastnosti a zklidňuje podrážděné dýchací cesty (3). Zázvor je účinný i při snižování kašle a bolesti v krku u pacientů s akutní bronchitidou. Můžete si uvařit medovo-zázvorový čaj na uklidnění svého hrdla, když trpíte suchým kašlem. Uvidíte, že to zabere.

Inhalace páry

Parní inhalace je další jednoduchý domácí lék, který může pomoci zmírnit suchý kašel zvlhčením dýchacích cest. Vlastně je to jeden z nejlepších způsobů, jak vyčistit dýchací cesty od všech dráždivých látek. Postup je přitom snadný. Do hrníčku či malého lavoru nalijte zahřáté médium, kupříkladu luhačovickou vincentku, eventuálně solný či bylinný roztok, a vdechujte nosem či ústy. Opakujte do zlepšení stavu.

Slané kloktadlo

Kloktání vlažnou slanou vodou (2 až 3x denně) taktéž zbavuje suchého kašle a redukuje respirační infekce. Slaný nálev připravíte tak, že dvě čajové lžičky soli rozpustíte ve dvou decilitrech teplé vody. Roztok vykloktejte a vyplivněte. Zároveň nikdy nezapomeňte na konzultaci se svým lékařem, pokud vaše příznaky přetrvávají nebo se zhoršují.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7126896/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat