Prostreno.cz

Nejlepší fermentovaná jídla pro váš mozek

Fermentované potraviny jsou balzámem pro tělo a výborným pomocníkem v boji proti kognitivnímu úpadku. Jak působí na mozek a co mají společného s imunitou?

Existuje dostatek důkazů podporujících zdravotní přínos konzumace fermentovaných potravin, jako je kimchi, kefír či třeba kombucha. Věděli jste, že prospívají mozku? Fermentované potraviny totiž obsahují tryptofan, aminokyselinu, která je nezbytná pro produkci serotoninu, chemické látky, jež přenáší zprávy mezi nervovými buňkami.

Mozek v kondici díky neurotransmiterům

Serotonin se podílí na různých funkcích mozku a těla, včetně nálady, poznávání, učení, paměti a spánku, trávení, nevolnosti, hojení ran, zdraví kostí a srážení krve (1). Kromě toho mohou být ve fermentovaných potravinách přítomni další mozkové posly (známé jako neurotransmitery). Jistá vědecké práce potvrdila, že podávání probiotického mléka po dobu 12 týdnů prokázalo pozitivní vliv na kognitivní funkce pacientů s Alzheimerovou chorobou (2). A to pořád není všechno!

Snížení sociální úzkosti? Žádný problém

Studie z roku 2015, na které se podíleli výzkumníci William & Mary, zjistila snížené symptomy sociální úzkosti u mladých dospělých, kteří jedli více fermentovaných potravin, přičemž největší účinek byl pozorován u lidí s genetickým rizikem sociální úzkostné poruchy (3).

Silná imunita se hodí vždycky

Okurky, vločky a semínka, kynutý chléb, rýže, česnek, mléčné výrobky (kefír, jogurty, sýr) či sójové výrobky (tempeh, miso) jsou plné bakterií mléčného kvašení, které vytvářejí kyselinu v trávicím traktu. Tato kyselina se dobře váže na receptory HCA3, proteiny nacházející se v imunitních buňkách, jež posilují imunitní systém. Výzkum také naznačuje, že některé fermentované potraviny (kysané zelí a kimchi) mají vysoký obsah vitaminu C, který pomáhá snižovat riziko nákazy (4).

Jak fermentované potraviny vlastně jíst?

Obecně platí, že je lepší začít menšími dávkami v častějších intervalech. Proto třeba takoví Korejci jedí kimchi ke každému jídlu, ale jen menší porci.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19882076/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027668/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25998000/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat