Prostreno.cz

Melounová semínka určitě nevyhazujte

Melounu je těžké odolat, zvlášť v horkých dnech. Je sladký, obsahuje hodně vody – a vychlazený z lednice báječně osvěžuje. Taky děláte tu chybu, že vyhazujete jeho semínka?

Když pomyslíme na meloun, vybaví se nám růžová porce dužiny. Ale co ten zbytek? Ve skutečnosti mnoho lidí po rozříznutí melounu ihned odstraňuje semínka a míří s nimi do popelnice. A to je velká škoda! Stejně jako slunečnicová či chia semínka lze i semínka melounu konzumovat na mnoho způsobů. S čím vším vám mohou pomoci?

Zdraví srdce

Semena melounu jsou vynikajícím zdrojem hořčíku. Ten hraje důležitou roli při udržování zdravého srdce tím, že reguluje krevní tlak a podporuje správný srdeční rytmus. Věda jeho příjem podporuje při prevenci a léčbě mnoha běžných zdravotních stavů včetně migrény, metabolického syndromu, cukrovky, hyperlipidémie, astmatu, premenstruačního syndromu, preeklampsie a různých srdečních arytmií (1). Hořčík se také užívá při úzkostech a depresích.

Podpora imunitního systému

Minerál zinek je zásadní pro silný imunitní systém (2) a navíc se hojně vyskytuje v semenech melounu. Je to pro vás dobrá zpráva? Následuje další!

Funkční trávení

Semena vodního melounu obsahují vlákninu a nenasycené tuky, které mohou pomoci podpořit zdraví trávicího traktu a pečovat o vyprazdňování.

Zdravá kůže a vlasy

Tmavá semínka, která většinou putují do koše, nabízejí i bílkoviny a esenciální mastné kyseliny, jež vyživují pokožku a vlasy. Tyto živiny mohou také redukovat snížit zánět a zabránit akné.

Pevné kosti

Všichni vědí, že základem pevných kostí je především vápník. Semena melounu tento minerál, jež je potřebný i pro funkci svalů a správnou nervovou signalizaci, samozřejmě obsahují.

Jak jíst semínka melounu?

Semena melounu můžete pražit, opékat na pánvi a vařit v troubě. Po upečení k nim lze přidat sůl nebo jiné koření, jež zvýrazní jejich chuť. Semínka se hodí pro saláty a další jídla, kterým vylepší nutriční profil. Nezapomínejte však na to, že kromě výše uvedených benefitů melounová semínka patří k vysoce kalorickým dobrotám. Pokud si hlídáte váhu, držte se asi 30 gramů nebo zhruba jedné třetiny šálku melounových semínek (v rámci denní spotřeby).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/, www.healthshots.com





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat