Prostreno.cz

Rizika spojená s konzumací kukuřice

Chutná vám kukuřice? Třeba i grilovaná? A víte, že když se s jejím množstvím nebudete nijak omezovat, můžete kvůli ní trochu přibrat na váze, protrpět alergickou reakci a způsobit si trávicí potíže i zubní kaz?

Tak a je to opět tady. Oprášili jsme gril, důkladně ho vycídili a pomalu se chystáme na novou grilovací sezonu. Už se nemůžeme dočkat, až naložíme maso a hodíme ho na rošt. Anebo ryby a zeleninu! A co taková kukuřice, kterou před tím stačí lehce povařit ve slané vodě a potřít máslem a bylinkami – no to je vůbec nebe v ústech! Jenže co ty následky, která právě ta oblíbená kukuřice může mít? Jsou to třeba tyhle!

Pozor na nechtěná kila

Ačkoli jsou sacharidy v kukuřici výživnější než třeba ty v bílém pečivu či zpracovaných potravinách, jejich větší konzumované množství může vést k nárůstu tělesné hmotnosti. Alespoň takový je názor argentinské registrované dietoložky Evy De Angelis. Ta upozorňuje i na to, že zmíněná potravina obsahuje poměrně dost vlákniny, proto to s jejími porcemi netřeba přehánět (1). Nadbytek vlákniny se může projevit v podobě plynatosti nebo průjmu.

Na alergické reakci si nesmlsnete

Tato obilovina se může vymstít i jinak. Citlivější jedinci po jejím pozření registrují alergické reakce, jež zahrnují kožní vyrážky, otoky sliznic, bolesti hlavy, nevolnost a zvracení. Někteří dokonce trpí astmatickými záchvaty (2), a to kvůli přítomném proteinu.

Únava a zubní kazy 

Že když se člověk přejí, není kdovíjak svěží a vitální, to je normální. V případě kukuřice v pozadí následné únavy a letargie stojí vysoký podíl škrobu, který doslova uspává (3). V potaz se musí vzít i riziko zubního kazu, protože tahle žlutá chuťovka do vašich úst pošle i nějaké ty cukry. Právě proto se doporučuje důkladné čistění zubů bezprostředně po její konzumaci (4). Tak na to myslete a dentální hygienu nepodceňujte.

Zdroje: (1) www.stylecraze.com/articles/10-surprising-side-effects-corn/, (2) www.researchgate.net/publication/274894851_Corn-dependent_exercise-induced_anaphylaxis, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022347647801453, (4) www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/dental-calculi





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat