Prostreno.cz

Brusinky v létě vážně oceníte

Riziko vaginálních potíží i infekcí močových cest v létě výrazně narůstá. A mohou za to mokré plavky! Proto navyšte konzumaci brusinek, které vaše zdraví pomohou chránit. Dobré jsou i na hubnutí!

Jestli k létu něco odmyslitelně patří, pak je to koupání. Také často vyrážíte k vodě, protože v horkém počasí je to nejen nutnost, ale i úžasný relax? Pro vás možná, ale pro vaše intimní partie to taková paráda být nemusí. Mokré plavky totiž dokážou pěkně zatopit!

Kde je mokro, tam jsou rizika

Převléknout se po každém plavání do suchého? To je scénář, který běžně vidíme hlavně u starších dam, které si na koupaliště berou více plakových modelů. Za jejich moudrost je chválí i lékaři, kteří upozorňují na to, že vlhké plavky splňují veškeré předpoklady pro vznik mykózy a prochladnutí, což zase končí přemnoženými kvasinkami, infekcemi a záněty močových cest. A to bez ohledu na věk! Z příjemného odpoledne u bazénu si tedy kromě opálení a hezkých zážitků můžete odnést i bolesti v podbřišku, časté nutkání k močení i pocit nepříjemného svědění v intimních oblastech. Prevence je tedy jasná – nepobývat v mokrém ani o minutu navíc. Ovšem ochranou před těmito letními „radostmi“ bývá také zvýšený příjem vitaminů a minerálů k posílení imunity. A přesně s tím mohou pomoci brusinky.

Léčivo, které chutná

Osvěžující brusinkový čaj je nabitý nesčetnými zdravotními výhodami a nedělá kompromisy ani v chuti, takže je to vynikající nápoj, který si můžete vychutnat teplý i ledově vychlazený. Každá jeho sklenka či šálek obsahuje dávku vitaminu C, který posílí obranyschopnost a omezí pravděpodobnost nevítaných komplikací (1). Brusinky jsou doporučovaným letním občerstvením i proto, protože zabraňují ulpívání bakterií na stěnách močového měchýře, čímž předcházejí infekcím močových cest (2). Pokud jde o jejich další benefity, velice prospívají i ústní dutině (3), přičemž detoxikují játra i ledviny (4) a zlepšují činnost metabolismu, tudíž přispívají také k hubnutí (5). Tak si je dopřávejte ve velkém, a to nejen v nejteplejších měsících roku.

Zdroje: (1) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171722/nutrients, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7025796/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4033875/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7093716/, (5) www.link.springer.com/article/10.1186/s41110-017-0048-8





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat