Prostreno.cz

Nejlepší zdroje vitaminu E

Každý lepší pleťový krém obsahuje vitamin E a není to náhoda. Nevyžaduje ho ale jenom pokožka, protože je důležitý i pro celkové zdraví.

Kdo chce mít krásnou, zdravou a mladistvou vizáž, ten ať vitamin E užívá po kilech. I tak nějak zní reklamní slogany, které propagují kosmetické produkty i doplňky stravy s jeho obsahem. Tak jistě, není nutné brát ho v „koňských dávkách“, ovšem pravdou je, že pleti opravdu náramně svědčí.

Něco jako slunečník?

Vitamin E je silný antioxidant, což ho samo o sobě staví do centra populační pozornosti. Jako mocné protizánětlivé činidlo zabraňuje poškození kůže způsobené slunečním ultrafialovým zářením, přičemž snižuje otoky, ochraňuje buněčné membrány, umazává pigmentové skvrny, vyhlazuje vrásky a zlepšuje pružnost pokožky (1). Jeho působení se ale nedotýká jenom krásy, byť je s ní spojován asi nejčastěji.

Úleva od bolesti i lepší mozkové funkce

Tato látka má i řadu jiných funkcí. Věděli jste, že reguluje aktivitu enzymů a hraje roli při růstu hladkého svalstva? Nebo že ovlivňuje genovou expresi a přispívá k očnímu a neurologickému zdraví? Prokázáno je i to, že jeho optimální dávky posilují kognitivní funkce a pomáhají předcházet Alzheimerově chorobě (2). Vědci vitamin E vychvalují i proto, že mírní oxidační stres, omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a podporuje činnost jater, zatímco poskytuje úlevu od velkých menstruačních bolestí (3). Denní doporučená referenční dávka tohoto vitaminu činí podle lékařských norem 12 miligramů. V jakých potravinách je vám dostupný?

Nabízí se exotika i úplná lidovka

Dobrým zdrojem éčka jsou rostlinné oleje. Pokud byste ale radši něco méně mazlavého, pak se zaměřte na mandle, lískové ořechy, pšeničné klíčky a slunečnicová semínka. Chybu však neuděláte ani s arašídy, špenátem, brokolicí a kiwi. Pro příznivce cizokrajného ovoce se nabízejí mango či avokádo, pro fanoušky tradiční zeleniny zase čerstvá a nevařená rajčata. Milovníci sladkého mohou sáhnout po sušených meruňkách, neboť i ony mají vitaminu E na rozdávání.

Zdroje: (1) www.lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-E, (2) www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144, (3) www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e#4.-May-help-manage-dysmenorrhea





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat