Prostreno.cz

Vlasům v létě dopřejte ryby i ořechy

Co vaše vlasy před létem potřebují? Volají po omega-3 mastných kyselinách, vitaminu E, biotinu a železu. Je tedy čas na konzumaci tučných ryb, listové zeleniny a vlašských ořechů!

Léto, které se kvapem blíží, je sice krásné roční období, ale dává i zabrat. A to hlavně vlasům, kterým se opalování, koupání v moři i chlorované vodě ani časté svazování do trendy boho účesů příliš nelíbí. A ono se také není čemu divit, vždyť jde o typické faktory, které způsobují ztrátu jejich kvality, pomalý růst i nadměrné vypadávání. Jak jim takhle na honem dodat posilující výživu, aby nadcházející sezonu ve zdraví přežily? Co nejrychleji navyšte spotřebu těchto potravin!

Řekněte ano tučným rybám

Není žádnou novinkou, že mořská strava v podobě tuňáka, lososa, makrely i drobnějších sardinek obohacuje tělo o vychvalované omega-3 mastné kyseliny, které jsou přínosné pro srdce, mozek i svaly. Ale pozor, hřívě chutnají také! Je to proto, že z ní dělají vyživený a na omak hedvábný skvost, jenž je chráněn před nepříznivými vnějšími vlivy (1). A když už jsme u nich…

Vlašskými ořechy netřeba šetřit 

Abychom se na sluníčku nespálili, důkladně se mažeme opalovacím krémem s vyšším faktorem. Ale co vlasy? Přímé vystavení ultrafialovým paprskům vede k jejich rozsáhlému poškození i tomu zmíněnému nadměrnému vypadávání. Naštěstí jsou tu vlašské ořechy, které kromě oceňovaných omega-3 mastných kyselin zprostředkovávají i vitamin E a biotin, což jsou látky fungující jako sluneční štít. A jen tak mimochodem, tyto křupavé plody nabízejí i dávku mědi, která zachovává přirozenou barvu kštice a dodává jí lesk (2).

Listové zeleniny není nikdy dost

Proti lámavosti a vypadávání vlasů bojuje i listová zelenina, což je dáno přítomností železa (3). Špenát, rukola, čekanka, hlávkové zelí nebo třeba mangold – nerýsuje se z toho lahodný salát, který příznivě zapůsobí na vaše tělesné křivky i účes? Tak šup s ním do žaludku – a nejen dnes.

Zdroje: (1) www.mdpi.com/1422-0067/19/9/2770, (2) www.chemistry-journal.org/dnload/G-M-Mir-Owais-Nisar-and-Uzma-Iqbal/CHEMISTRY-JOURNAL-CHJV06I08P0783.pdf, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat