Prostreno.cz

Zpracovaným potravinám se vyhněte obloukem

Zpracované potraviny jsou pro mnohé pohodlné, chutné a levné. Zde se dozvíte, co je důležité při konzumaci zpracovaných potravin a kdy je lepší se jim vyhnout.

Ať už jde o hotová jídla, pečivo nebo sladkosti, zpracované potraviny jsou oblíbené. Často obsahují hodně tuku, cukru, soli, přísad a celkově spíše nepříznivý nutriční profil. Zde se dozvíte vše, co potřebujete vědět o zpracovaných potravinách a na co si dát pozor při nákupu. 

Co jsou zpracované potraviny

Zpracované potraviny jsou produkty, které byly zpracovány různými metodami, jako je vaření, pečení, fermentace nebo konzervování. Podle stupně zpracování lze zpracované potraviny rozdělit do různých kategorií. 

Nezpracované a minimálně zpracované potraviny

Produkty, které jsou zpracované jen málo nebo vůbec, jsou různé rostlinné a živočišné potraviny. Ty by měly tvořit základ jídelníčku. K tomu se používají minimální způsoby zpracování, jako je sušení, pražení, krájení, mrazení nebo ohřev. 

Zpracované přísady

Zpracované přísady zahrnují produkty, které prošly dalším průmyslovým zpracováním, jako je lisování, rafinace, mletí nebo drcení. Tyto produkty se používají v malých množstvích k přípravě pokrmů. 

Zpracované potraviny 

Tato skupina zahrnuje potraviny, které byly ošetřeny konzervačními metodami, jako je vaření, uzení, solení nebo fermentace. 

Vysoce zpracované potraviny 

Vysoce zpracované potraviny často obsahují podstatně více přísad a ty lze konzumovat přímo nebo po ohřátí. Často obsahují i různě zpracované přísady. Tyto ultra zpracované potraviny by se měly jíst pouze v malých množstvích.

Jsou vysoce zpracované potraviny nezdravé?

Vysoce zpracované potraviny mají často nízký obsah živin, ale poskytují spoustu kalorií. Obvykle obsahují hodně tuku, sacharidů, soli a cukru a produkty poskytují málo sytící vlákniny nebo bílkovin. Vzhledem k poměrně špatnému nutričnímu profilu mohou zpracované potraviny podporovat zvýšený příjem kalorií a v kombinaci s malým pohybem i nadváhu a obezitu. 

Kromě toho existuje ve vysoce zpracovaných potravinách řada přídatných látek, jako jsou dochucovadla, barviva a konzervační látky. Většina těchto látek je považována za neškodnou. Jiné, jako je dusitan sodný (E250) z uzenin, mohou v těle tvořit karcinogenní látky. Častá konzumace zpracovaných masných výrobků se nedoporučuje, protože konzumace je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva 

Můžete po zpracovaných potravinách ztloustnout?

Instantní jídla, mražená pizza a hotová jídla jsou levná a rychle dostupná. Zároveň jsou považovány za výkrmové potraviny, protože nejenže poskytují spoustu kalorií, ale mohou také povzbudit chuť k jídlu. Často nízké množství bílkovin a vlákniny může pomoci povzbudit více jíst, protože bílkoviny a vláknina jsou cennými plnidly.

Intenzivní chuť zpracovaných potravin, jako jsou sladkosti nebo tučná a slaná jídla, vás také může svádět k pokračování v jídle. Zvýšený energetický příjem tak může dlouhodobě podporovat přibírání na váze. Zpracované potraviny, zejména ty mírně zpracované, lze dobře začlenit do vyvážené stravy s mírou. 

Zpracované potraviny konzumujte vědomě

Základem jídelníčku by vždy měly být nezpracované potraviny jako čerstvá zelenina, ovoce a luštěniny. Obilniny a ořechy jsou také součástí doporučené stravy. Tyto převážně rostlinné potraviny lze doplnit živočišnými produkty, jako jsou ryby, vejce, mléko nebo nějaké maso.

U zpracovaných produktů stojí za to se blíže podívat na etiketu. Nejen tabulka nutričních hodnot, ale i seznam složek informuje o složení a stupni zpracování produktu. Mezi produkty, které se zvláště doporučují, patří například mražená zelenina, konzervovaná rajčata nebo předvařené luštěniny. Tyto zpracované potraviny jsou cennými přísadami pro rychlé a zdravé vaření. 

Dieta, která je zcela bez zpracovaných potravin, je také známá jako čisté stravování. Je důležité konzumovat co nejvíce nezpracované a udržitelné produkty. 

Nejen z hlediska ceny, ale i chuti se může vyplatit vyrobit si komerčně dostupné produkty sami. Výhodou domácích variant je, že si suroviny můžete vybrat sami a přísady nejsou nutné. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7399967/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat