Prostreno.cz

Krevní cukr má negativní vliv na plodnost

Plánujete otěhotnět? Pak by vás měla zajímat hladina krevního cukru. Pokud se nestabilizuje, šance na miminko je výrazně snížená!

Jak všichni víme, plodnost je základním aspektem lidského života a jakýkoli problém, který ji ovlivňuje, může být zničující a deprimující. Bohužel jedním z faktorů, který je často přehlížen, je hladina cukru v krvi. Co ten má společného s početím? Inu, vlastně všechno! Nejprve je důležité si uvědomit, že udržení stabilní hladiny cukru v krvi je klíčové pro reprodukční zdraví jako takové. Při abnormalitách jsou negativně ovlivněny spermie u mužů a menstruační cyklus a funkce vaječníků u žen.

Inzulinová rezistence a plodnost

Navíc platí, že diabetes typu 2 a obezita jsou spojeny se stavem známým jako inzulinová rezistence. Při ní klíčové hormony estrogen a testosteron nefungují tím správným způsobem. Vysoká hladina cukru v krvi, které se říká hypoglykémie, pak může ovlivnit kvalitu vajíčka a spermií. Je to proto, že tvorba a zrání těchto reprodukčních buněk vyžaduje vysoké množství energie, přičemž ta je odvozena z glukózy.

Hrozí i potraty

Proto, když je hladina cukru v krvi velmi vysoká, dochází k poškození DNA ve vajíčku a spermii, což vede ke snížené plodnosti – vědci tvrdí, že se jedná o zmenšení šancí až o 20 procent (1). U žen s inzulínovou resistencí se také poukazuje na četnost časných těhotenských ztrát, definovaných jako potrat, a to během prvního trimestru. V číslech to znamená 30–50 % vyšší riziko, což je třikrát více než u normálních žen (2). Zároveň se sluší uvést, že hypoglykémie omezuje libido.

Když jsou věci pod kontrolou

Zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy a pravidelného cvičení, je nezbytný. To může pomoci při regulaci hladiny cukru v krvi a snížit riziko inzulinové rezistence. Kromě toho, vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu a kouření se také počítá!

Pokud tedy máte diabetes 2. typu, případně inzulinovou rezistenci, spolupracujte se specialistou na plodnost a endokrinologem, přejděte na nízkosacharidovou dietu, cvičte a podle doporučení lékařů berte odpovídající léky. Teprve poté se věci dají do pohybu!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4416980/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904600/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat