Prostreno.cz

Výhody konzumace cizrny

Poslední dobou je cizrna stále oblíbenější. Je totiž výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a dalších nezbytných živin. Díky vysokému obsahu bílkovin je oblíbená nejen mezi fitness nadšenci a může v jídelníčku fungovat jako náhrada masa.

Výhody konzumace cizrny

Cizrna je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně železa, zinku, hořčíku a draslíku. Navíc je skvělým zdrojem bílkovin. Poskytuje asi 20 gramů bílkovin na sto gramů potraviny, což je vyšší hodnota než u většiny bílkovin rostlinného původu. Cizrna je bohatá také na vlákninu, obsahuje asi 7,6 gramu na šálek. Obsah vlákniny v cizrně pomáhá trávení a déle se cítíte sytí. (1)

Cizrna je také dobrým zdrojem železa, které je důležité pro tvorbu červených krvinek a je nezbytné pro transport kyslíku v těle. Cizrna je také dobrým zdrojem kyseliny listové a zinku. Zinek je důležitý pro fungování imunitního systému, růst a opravu buněk a tvorbu hormonů. Cizrna je také dobrým zdrojem hořčíku, který je důležitý pro tvorbu energie, fungování svalů a nervů a zdraví kostí. A konečně, cizrna je skvělým zdrojem draslíku, který je důležitý pro udržení normálního krevního tlaku, zdraví srdce a fungování svalů. (2)

Nápady na zařazení cizrny do jídelníčku

Cizrna je všestranná luštěnina, kterou lze snadno začlenit do různých pokrmů. Od salátů po polévky, sendviče až po gulášové směsi, mohou vašim jídlům dodat výživný a chutný nádech. Vyzkoušet můžete například salát z pečené cizrny. Začněte pečením cizrny v troubě asi 30 minut. Poté ji smíchejte se svou oblíbenou zeleninou, jako je špenát nebo kapusta, a navrch přidejte krájená rajčata a papriky. Doplňte lehkým dresinkem a zamíchejte. (3)

Dalším skvělým receptem je cizrnové kari. Toto jídlo z jednoho hrnce je oblíbené mezi milovníky kari. Začněte tím, že v hrnci na lžíci oleje orestujete cibuli, česnek a zázvor. Poté přidejte nakrájená rajčata, cizrnu a vaše oblíbené koření. Vařte několik minut a vychutnejte si s bílou nebo hnědou rýží. Vyzkoušet můžete i  cizrnový sendvič.  Začněte rozmačkáním cizrny vidličkou, dokud nedosáhne jemné struktury. Poté přimíchejte své oblíbené bylinky a koření, jako je česnek, kmín a paprika. Směs natřete na svůj oblíbený chléb a posypte sýrem, majonézou a oblíbenou zeleninou. (4)

Z cizrny se dá uvařit i vydatná polévka. Začněte tím, že v hrnci na lžíci oleje orestujete cibuli, mrkev a celer. Poté přidejte nakrájená rajčata, kuřecí vývar a oblíbené bylinky a koření. Nechte pár minut povařit a poté přidejte uvařenou cizrnu. Vařte dalších 15 minut a nakonec rozmixujte. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/, (3) www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/chickpea-recipes, (4) www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/chickpea-recipes, (5) www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/chickpea-recipes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat