Prostreno.cz

Domácí náprava zkaženého dechu

Když dech příliš nevoní, je to hodně nepříjemná šlamastyka. Naštěstí je tu jablečný ocet, živočišné uhlí, fenykl a zelený čaj! Tyto poklady z kuchyně mohou podat pomocnou ruku.

Halitóza neboli zápach z úst. To je problém, kvůli kterému by se nejeden člověk studem zavrtal do země. Jaké štěstí, že se to dá řešit! Jen to chce mít po ruce ty správné pomocníky.

Nejde jen o hygienu

Existuje mylná představa, že nechvalně známá halitóza začíná a končí v puse, a že jedinou její příčinou je zanedbaná dentální hygiena. Jenže takhle jednoduché a přímočaré to zase není. Samozřejmě nelze popřít, že nedostatečné a nedůkladné čištění zubů udělá své, ovšem špatný dech klidně může souviset i s jinými věcmi. Počítá se mezi ně třeba onemocnění trávicího traktu, kyselý reflux, nízkosacharidová dieta, konzumace alkoholu, kouření, nadměrná suchost v ústech, diabetes, infekce plic, menstruace a dokonce i užívání některých léků, jako jsou antidepresiva a prášky na zmírnění alergie (1). V případě dlouho přetrvávajících potíží je tedy nutné vyhledat lékaře, protože může jít o jakési zdravotní varování. Kdo chce ale dát nejprve šanci domácím prostředkům, ten může vsadit na tyhle.
 

Jablečný výplach a zásah živočišným uhlím

Při odstranění halitózy bývá velmi nápomocný jablečný ocet, protože je přirozeně antibakteriální a obnovuje pH v ústech (2). Dvě jeho polévkové lžíce se vmíchají do sklenice vody a získaný roztok se využívá jako kloktadlo. Další účinnou spásou bývá živočišné uhlí, se kterým si lze zuby běžně čistit. Protože absorbuje nečistoty a zabíjí škodlivé bakterie, dokáže dentální prostředí náležitě osvěžit (3). Co ještě je k dispozici?

Fenykl a zelený čaj

I semínka fenyklu, které jsou nedílnou součástí indické kulinářské kultury, bývají považovány za nepřítele halitózy, protože zastavují infekce, jež ji způsobují (4). Stačí je jen rozžvýkat a pak jednoduše polknout. Na seznamu záchranných řešení nemůže chybět i zelený čaj, jehož pravidelné popíjení podporuje zdraví ústní dutiny, eliminuje škodlivé choroboplodné zárodky a omezuje záněty (5).

Zdroje: (1) www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-for-bad-breath/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4250986/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/, (5)www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3459493/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat