Prostreno.cz

Ovoce s velmi nízkým obsahem cukru

Kolik porcí ovoce každý den sníte vy? Že kvůli obsaženému cukru nechcete nic pokoušet? Zbytečná oběť. Vsadit přece můžete na druhy, které matka příroda tolik neosladila!

Existuje spousta důvodů, proč nám je neustále připomínáno a doporučováno, abychom pro zdraví denně jedli ovoce. Co ale ten obsažený cukr, který do ukázkového jídelníčku zase tolik nezapadá? Naštěstí existují druhy, které se mohou pochlubit jeho sníženým množstvím, proto představují báječné spojení příjemného s užitečným. Tak co třeba tyhle?

S citronem to vyhrajete

Možná je vám divné, proč se na seznamu málo sladkých ovocných plodů objevuje citron. Ne, není to tisková chyba. Botanické vlastnosti citrusů ve své podstatě naznačují, že citron sice není typické ovoce ani zelenina, ovšem spadá do kategorie ovoce hybridního. Má tu tedy své čestné místo. A minimální obsah cukru z něj dělá přínosnou položku každodenní stravy, která díky vitaminu C tlumí záněty a zvyšuje odolnost organismu (1). Co dalšího kupovat ve velkém?

Borůvky? Parádní svačinka!

Podle americké registrované nutriční poradkyně Mary Wirtz mají velmi omezené množství cukru i borůvky, a to navzdory jejich sladké chuti (2). Ke všemu jsou nabité draslíkem, hořčíkem, vlákninou a prebiotiky, proto jsou užitečné pro optimistické psychické rozpoložení i skvělou kondici trávicího traktu (3).

Avokádo překvapí svou všestranností

Dalším cukrem odlehčeným pokladem je avokádo. Že je samý tuk? Nenechte se zmást, jedná se totiž spíše o tuky zdravé, které mimo jiné regulují škodlivý cholesterol a předcházejí srdečním chorobám (4). Tenhle mazlavý dárečkem vám poskytne i nějakou tu vlákninu a dodá také pár bílkovin. A v kuchyni se s ním dá doslova čarovat! Hodí se do jakéhokoli salátu, dezertu, pomazánky i masové speciality. Avokádo můžete také ogrilovat, což je parádní způsob, jak využít méně zralé kusy.

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.712608/full, (2) www.realsimple.com/low-sugar-fruits-7481285#citation-1, (3) www.medicalnewstoday.com/articles/287710, (4) www.cedars-sinai.org/blog/healthy-and-delicious-avocado.html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat