Prostreno.cz

Nejlepší domácí prostředky k léčbě letního nachlazení

I když to může znít zvláštně, letní nachlazení je běžnou záležitostí. Ušetřete si cestu k lékaři, úlevu najdete u přírodní medicíny!

Na rozdíl od zimního nachlazení, které je způsobeno rhinoviry (nejběžnějšími a nejinfekčnějšími nositeli nachlazení v lidské populaci), letní nachlazení často způsobuje jiná skupina virů známá jako enteroviry. (Infekce se šíří, když přijdete do kontaktu s infikovanou osobou, nebo předmětem, popřípadě při konzumaci vody, ve které se virus nachází.) Mezi nejčastější příznaky patří kýchání, ucpaný nos, rýma, škrábání a bolest v krku či kašel. Jak se toho zbavit?

Solný sprej

Budete potřebovat lžičku mořské soli, špetku jedlé sody a šálek vody. Vodu ohřejte, dokud nebude dostatečně teplá. Do lahvičky s rozprašovačem dejte sůl a jedlou sodu, přidejte teplou vodu a celé to dobře promíchejte. Následně roztok nastříkejte do obou nosních dírek, abyste vypláchli nosní průchody. Toto opakujte jednou nebo dvakrát denně. Slaná voda působí jako nosní dekongestant a odstraňuje krusty a nahromaděný hlen z nosních dírek (1).

Jablečný ocet

Připravte si polévkovou lžíci jablečného octa a sklenici vody. (Po promíchání do této směsi můžete přidat trochu medu.) Nápoj pijte jednou až dvakrát denně. Jablečný ocet v těle vytváří zásadité prostředí, které pomáhá snadno a rychle zabíjet viry a bakterie (2).

Vitamin C

Vitamin C zvyšuje imunitní odpověď těla na virovou infekci (3). V důsledku toho bude virus rychle vyloučen z těla. K nejlepším zdrojům céčka patří citrusy, jahody, rajčata či brukvovitá zelenina (brokolice, růžičková kapusta, zelí nebo květák).

Zázvor

Budete potřebovat kousek kořene zázvoru, lžičku medu a šálek horké vody. Zázvor nasekejte a na několik minut namočte do horké vody. Nápoj sceďte, přidejte med a vypijte. Za ideální se přitom považují dva až tři takto připravené čaje denně. Zázvor má protizánětlivé a antivirové vlastnosti (4), snižuje zánět v nosních průchodech a nadměrnou tvorbu hlenu.

Kurkuma

Ke kloktání spárujte lžičku soli, stejné množství kurkumy a sklenici vody. Ústa proplachujte každé tři až čtyři hodiny. Proč to funguje? Kurkuma působí jako výborný antimikrobiální prostředek (5), jež eliminuje zánět a napomáhá rychlému zotavení z nemoci.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8122848/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7408453/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat