Prostreno.cz

Kokosový olej zuby rozhodně nebělí

Čistíte si zuby kokosovým olejem v naději, že vám je vybělí do hollywoodské dokonalosti? V tomto směru je to marná snaha. Přesto si ho na kartáček dávejte dál, protože předchází kazům a osvěžuje dech.

Každý ví, že úsměv je důležitou součástí krásy. A proto se také tolik usiluje o to, aby byl zdravý a bílý. Jenže ne všichni si mohou profesionální bělení zubů dovolit, protože náklady mohou jít do několika tisíc. Jako plán B se tedy jeví nejrůznější babské rady. Opravdu ale fungují?

Uhlí, sůl, ocet a ti druzí

Častá konzumace jahod, čistění živočišným uhlím nebo pasta vytvořená z vody a jedlé sody. Dále pak citron, obyčejná kuchyňská sůl, jablečný ocet nebo peroxid vodíku. O všech těchto prostředcích se říká, že dokáží chrup vybělit, s čímž však řada stomatologů odmítá souhlasit. Ale počkat, ještě na jeden jsme zapomněli – je jím kokosový olej, neboť i on se k těmto zesvětlujícím domácím procedurám často využívá. Kde začínají a končí jeho schopnosti? Má vůbec nějaké?

Skvělé složení, sporné výsledky

Běžně se uvádí, že tato exotikou vonící kuchyňská ingredience má antimikrobiální, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, díky kterým o blaho ústní dutiny s láskou pečuje. Navzdory těmto vychvalovaným benefitům však nemá kdovíjaké rozjasňující účinky, což možná zklame nejednoho uživatele. Ovšem pozor, ještě ho tak úplně nezavrhujte, protože nápomocný být skutečně může. Jen trochu jinak, než si asi myslíte.

Stopka plaku i prevence kazů

Zatím žádná studie vyloženě nepotvrdila, že by kokosový olej uměl zázračně vyzmizíkovat zabarvení zubů. Některé ale úplně nevylučují to, že dokáže přidat ruku k dílu při odstraňování nahromaděného plaku (1), což k lepšímu vzhledu chrupu nepochybně trochu přispěje (1). Takže ne, žádný valný bělící efekt tedy nečekejte. Co ale očekávat můžete, to je jeho podpora v prevenci rozvoje kazů, protože vlivem svého složení likviduje bakterie, které jsou jejich příčinou (2), přičemž způsobují i halitózu neboli zkažený dech (3). Tak alespoň něco, že?

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25838632/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27084861/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5654187/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat