Prostreno.cz

Kandidáti, kteří jsou připraveni stát se příští superpotravinou

Se superpotravinami se roztrhl pytel. A letos se jejich inventář zase rozšíří. Na superpotravinovou „korunovaci“ už čeká čočka a bulgur. Žhavým adeptem jsou i hovězí játra! 

Co se týká superpotravin, celá situace okolo nich je docela zvláštní. Mluví se o nich neustále, protože mají silnější nutriční výhody, zejména pak vyšší obsah antioxidantů, vlákniny, vitaminů i minerálů. Také snadno zapadají do našich diet, receptů i každodenního jídelníčku. Tou největší zajímavostí je pak to, že i když je superpotravin čím dál více, dosud neexistuje žádný jejich oficiální seznam. O které poklady se letos podle dietologů soupis určitě rozroste?

Čočka prostě válí

Tento rostlinný protein se dnes objevuje v nepřeberném množství výrobků, a to od chipsů až po těstoviny. „Kromě kyseliny listové, hořčíku a železa poskytuje i spoustu vlákniny napomáhající regulaci škodlivého cholesterolu,“ vychvaluje registrovaná americká výživová poradkyně Amy Gorin. Z čočky se dá samozřejmě připravit i chutná polévka, stejně jako vydatný základ hlavního chodu. Pro ještě snadnější konzumaci ji lze zakoupit předvařenou i konzervovanou, proto získává na popularitě a tváří se jako ideální kandidát na superpotravinu.

Hovězí játra jako jedinečný multivitamin

Jeden hovězí játra miluje, druhý zase nenávidí. Jak to máte vy? Tak či tak, jsou skutečným multivitaminem, neboť obsahují základní živiny v biologicky dostupné formě, kterou tělo snadno vstřebává a rozpoznává. Takový má názor americká nutriční poradkyně Michaela Clauss, podle které játra podporují přirozenou detoxikaci organismu, navozují hormonální rovnováhu a příznivě ovlivňují činnost štítné žlázy.

Bulgur sklízí plusové body

Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Konzumenti si chválí jeho oříškovou chuť a odborníci zase to, že jeden jediný šálek zprostředkujte šest gramů bílkovin a osm gramů vlákniny. Prý je to ideální náhražka rýže a dost možná i budoucí uctívaná superpotravina.

Zdroj: www.realsimple.com/the-next-superfoods-7367973





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat