Prostreno.cz

Sýr mozzarella má vysokou přidanou zdravotní hodnotu

Něco, co je dietní a zároveň zdravé? To je sýr mozzarella! Vždyť harmonizuje trávení, posiluje imunitní systém a podporuje správné vstřebávání vápníku. Ale pleti a vlasům svědčí také, protože zlepšuje jejich kvalitu.

Sýr mozzarella byl poprvé „vyroben“ ve slunné Itálii, a to poblíž Neapole. Traduje se, že pracovníkovi jisté sýrárny omylem spadl tvaroh do horké vody – a už to bylo. Jeho název je pak odvozen od slova mozzatura, což v neapolském dialektu znamená „krájet ručně“. Vzhledem k nízkému obsahu tuku a tedy i nízké kalorické hodnotě může být perfektním doplňkem dietních letních salátů. Skvěle ale doplní i masové pokrmy, těstoviny a pizzu. Co všechno obsahuje a za co sklízí plusové body?

Pokožka jako ze žurnálu

Vitamin H neboli biotin patří do skupiny vitagenů, což jsou látky, které našemu tělu slouží jako zdroje energie a stavebního materiálu. Tenhle šikula zasahuje do metabolismu cukrů, tuků i aminokyselin, přičemž přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Rovněž podporuje kvalitu vlasů i pokožky – proto se mu někdy říká vitamin krásy. A sýr mozzarella vám ho nabízí v hojném množství (1)!

Stop bolestem hlavy

V této nenápadně vyhlížející potravině se vyskytuje i vitamin B2 (riboflavin), který organismu pomáhá bojovat s různými nemocemi a nepříznivými stavy, jako jsou „běžné“ bolesti hlavy, záchvaty migrény a chudokrevnost (2). Můžete z něj načerpat také vitaminy D, E a A, jež jsou velmi potřebné pro správné vstřebávání vápníku, odolnost kostí a ochranu buněčných membrán (3).

Zkrocení zlého sodíku

Víte, na co je dobrý draslík? Kromě toho, že udržuje normální krevní tlak, vyrovnává i negativní účinky nadměrného přijmu sodíku. A ten se dnes přidává skoro do všeho! Draslíku tedy není nikdy dost, což je důvod, proč si na mozzarelle pochutnávat častěji (4). Navíc obsahuje probiotické látky, které harmonizují trávení, posilují imunitu a tlumí záněty (5).

Zdroje: (1) www.nutritionbytanya.com/the-101-on-mozzarella-cheese/, (2) www.medlineplus.gov/ency/article/002411.htm, (3) www.medlineplus.gov/ency/article/002411.htm, (4) www.myfitnesspal.com/food/calories/mozzarella-cheese-potassium-608244001, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31126062/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat