Prostreno.cz

Černý rybíz je zdravější variantou svého červeného sourozence

Rybíz je jedním z typických letních plodů, které zná celá Evropa ve více než 50 odrůdách. Může být světle až tmavě červený, téměř bílý nebo půlnoční modrý až černý. Rybíz má podle barvy i různou chuť a hodí se pro velmi rozdílné způsoby přípravy a speciality. 

Původním domovem rybízu je severní, střední a východní Evropa a některé části Asie. Červený a bílý rybíz se sklízí od poloviny do konce června, černý rybíz dozrává zhruba o měsíc později.

Chuť má červený rybíz kyselou; černý rybíz má méně kyselin, proto vyniká spíše lehce nahořklým aroma. Třetí varianta se vyskytuje jen zřídka: Bílý rybíz je chuťově podobný jako jeho červené sestry, ale je výrazně sladší.

Jak zdravý je vlastně rybíz?

Ať už červený, černý nebo bílý: Všechny rybízy jsou právem považovány za zdravé. Nejvíce co nabídnout pro zdraví má černý rybíz, protože se zhruba trojnásobným množstvím vitaminu C (až 189 miligramů na 100 gramů) jasně předčí své lehčí sourozence.

Červený a bílý rybíz s černým nemůže držet krok v obsahu vitaminu A, má asi čtyřnásobné množství této látky, tak důležité pro dobrý zrak a zdravou pokožku.

Pokud raději mlsáte červený a bílý rybíz, svému tělu jistě prokážete službu, protože obsahuje i značné množství důležitých živin. Diabetici jsou na tom ještě lépe s červeným a bílým rybízem kvůli nižšímu obsahu sacharidů.

Citlivý žaludek někdy reaguje na poměrně silnou slupku a semena rybízu nepříjemně. Tomu se však lze vyhnout tak, že rybíz jednoduše rozmixujeme najemno a přecedíme přes síto.

Nákupní a kuchařské tipy

Při nákupu rybízu dbejte na to, aby vypadal pěkně a čerstvě a jeho slupka byla nepoškozená. Listy, které zůstaly na latách, jsou také jasnou známkou čerstvosti a dobré kvality: Pokud jsou ještě zelené a neuschlé, stojí za to je koupit.

K umytí stačí rybíz stále visící na latách opláchnout pod tekoucí vodou. Poté dobře sceďte a jednotlivé bobule pak ručně nebo vidličkou otrhejte do misky.

Rybíz patří v letním období ke klasice při výrobě šťávy nebo marmelády. Červený a bílý rybíz se nejen skvěle hodí ke konzumaci syrový, ale také do dortů a dezertů nebo ovocných salátů. Černý rybíz chutná většině lidí syrový příliš kysele; je ideální pro přípravu džemů, džusů a jako ovocná přísada do vydatných pokrmů se zvěřinou a drůbeží.

Zdroj: www.pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2012/FO/c2fo30058c





Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Kachní stehna se špenátem

(4 hlasů)

Dušená vepřová krkovice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat