Prostreno.cz

Chutě na sladké či slané: Jak s nimi bojovat a nehřešit

První dny a týdny jsou v průběhu redukce hmotnosti klíčové. Je totiž nutné nastartovat metabolismus a celkově připravit svoje tělo na změnu životního stylu. Proto je zásadní dbát na svůj jídelníček a pečlivě plánovat, co a kdy během dne sníme. Potraviny je vhodné vybírat ze skupiny těch, které podporují hubnutí a dodržovat v jídle pravidelnost, nejlépe se stravovat pětkrát denně.

Tento systém by nám měl pomoci se zbavit nezvladatelných chutí a návalů hladu, protože naše tělo bude dostávat vše, co potřebuje. Ovšem někdy náš rozum přece jen ošálí pohled na čokoládu, skleničku něčeho dobrého či misku s arašídy.

Jak těmto okamžikům předcházet, případně se jim vyhnout? Základem je, se na všechny tyto chutě připravit předem. Již před začátkem redukce hmotnosti tak udělat revizi našich zásob a zbavit se všech dobrot, které by nás doma mohly lákat. Další fáze pak nastává během pravidelného nakupování – vyhýbat se regálům se sladkostmi a domů si nic podobného nekupovat. Zkuste svoji snahu vysvětlit i svým blízkým a poprosit je, aby vás podpořili a svým chováním neohrožovali vaši pevnou vůli.

Chuť na sladké

Všichni to známe, kvůli kousku něčeho sladkého bychom klidně prohledali celý byt, div nezvonili u sousedů. Ale příprava se vyplácí a pokud máme po ruce porci ovoce, kterou smícháme s jogurtem, trochou medu a skořice, pak tato chuť lze zvládnout. Nejen v létě osvěží domácí zmrzlina, místo kalorické bomby ve formě nanuku. Jak na ni? Rozmixujte své oblíbené ovoce, naporcujte a dojte zmrznout. Pro smetanovou variantu smíchejte nízkotučný jogurt se lžičkou kakaa, kávy či skořice a poté postupujte stejně.

A ve fázi nejvyšší krize je přípustný i kousek čokolády. Ovšem vyměňte nekvalitní výrobky za ty s vysokým obsahem kakaa (70 % a více) a dopřejte si vždy jen jeden kousek, který si nechte pomalu rozplynout na jazyku a vychutnávejte. I kvalitní čokoláda totiž přináší velké množství energie, proto je vhodné ji konzumovat velmi umírněně.

Chuť na slané

Chipsy, krekry, tyčinky či popcorn... To všechno jsou návykové pochutiny, které s naším odhodláním umí pěkně zatočit. Proto se obecně doporučuje vyhýbat se jim obloukem. Kromě prázdné energie přinášejí našemu tělu také velké množství nezdravých tuků, takže opravdu ruce pryč!

Zdravější alternativou jsou chipsy, které lze v případě výjimečných příležitostí připravit doma. Brambory nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete, přidejte oblíbené bylinky a dejte péct bez oleje na pečicím papíru. V případě ořechů je situace trošku jiná. Jsou sice také velmi kalorické, ale obsahují zdravé tuky a množství minerálních látek. Proto jsou v malém množství i během redukce hmotnosti přípustné, ale volte raději ty nesolené a nepražené.

Chuť na alkohol

Alkohol obsahuje mnoho skrytých kalorií, proto se jeho konzumace s dietou opravdu neslučuje. Navíc dokáže nabourat naše zásady a zábrany a zvyšuje apetit. Pro naši linii jsou nejhorší sladké koktejly, likéry, šampaňské i tvrdý alkohol. O něco lépe si stojí pivo, ovšem jeho pravidelná konzumace redukci hmotnosti také zpomaluje.

Pokud si některé příležitosti bez kapky alkoholu neumíte představit, zvolte nejlépe suché bílé víno. Ještě rozumnějším řešením je střik z bílého vína v kombinaci s vodou či minerálkou. S počtem skleniček to však určitě nepřehánějte a kombinujte je s vodou čistou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat