Prostreno.cz

Překvapující pravda o detoxikaci

Říkáte si, že už je zase čas na detoxikační kúru? Pokud od ní očekáváte očistné zázraky, zřejmě se nedostaví. Ani s tím slibovaným hubnutím to nebude žádná sláva!

Chcete ze svého organismu odstranit toxiny a nahromaděné odpadní látky, které zbytečně zhoršují činnost orgánů, oslabují imunitu a znesnadňují hubnutí? Detoxikujte, a to pravidelně! Přesně takovou radu slýcháme běžně. A z obav o vlastní zdraví a v zájmu štíhlých křivek se jí také držíme. Co když je to ale zbytečné trýznění těla i duše?

Když věci nejsou tak, jak si myslíme

„Myšlenka, že se musíte mučit detoxikačním nápojem po dobu 48 hodin nebo ultranízkokalorickou dietou bez chuti, abyste nastartovali své zdraví, je úplně mimo,“ nebere si servítky irská registrovaná dietoložka Melanie Marcus. Podle ní světem bohužel stále kolují detoxikační mýty, které si žijí vlastním životem, aniž by se zakládaly na pravdě. Čemu tedy (ne)věřit?

Zaručená očistná potravina je něco jako bájný jednorožec

„Ve skutečnosti je detoxikace neuvěřitelně složitý systém fyziologických procesů, které naše tělo využívá k odstraňování škodlivých látek,“ uvádí na pravou míru americká lékařka Deepti Agarwal s tím, že zaručená potravina, která by stoprocentně detoxikovala organismus jednotlivce, zkrátka neexistuje. Jde totiž o soubor různých reakcí, nikoli o zásluhu jednoho jídla.

Lepší nálada díky vnitřnímu úklidu? Kéž by!

Kde je velký nepořádek, tam nemůže nic pořádně fungovat. Platí to i pro nastřádané toxiny a narušenou psychickou pohodu? Ale kdepak. „Přísné detoxikační diety obvykle vyžadují určitou míru omezení, což stresuje nejen tělo, ale i mysl,“ upozorňuje zase americká certifikovaná nutriční terapeutka Caroline Young. Dle jejích slov se to často projevuje únavou, mozkovou mlhou a potřebou sociální izolace. A jak je to tady s tím hubnutím? Žádné zázraky vážně nečekejte.

Úbytek kil nevydrží věčně

Že jsou detoxikační kúry propagovány jako rychlá cesta ke snížení hmotnosti, toho si nelze nevšimnout. „Na jednu stranu to dává smysl. Když budete jíst velmi málo, pít hodně vody a užívat přípravky, které vás pořád nutí navštěvovat toaletu, můžete být o pár kilogramů lehčí,“ potvrzuje i americká registrovaná dietoložka Sheri Berger. Jenže! „Toto hubnutí je vždy krátkodobé, jakmile zase začnete normálně jíst, všechno přiberete zpátky,“ varuje tato expertka. Je tedy cílený detox k ničemu? Vypadá to tak…

Zdroj: www.wellandgood.com/detox-diet-myths/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat