Prostreno.cz

Špenát je pro nás tím pravým zdrojem živin

Jste právě v dietě? Pokud jsou teď vaším největším nepřítelem chutě na sladké, můžete jim zatnout tipec špenátem. Ten je tlumí! A také posiluje imunitu, normalizuje tlak a předchází migréně.

Snad žádná jiná televizní postava nejedla špenát tak často jako Pepek námořník. A my bychom jeho příkladu měli s chutí následovat. Podpoříme si tím nejen zdraví, ale i štíhlé křivky!

Rostlina přímo královská

Špenát není žádným potravinovým nováčkem. Kultivovat ho totiž začali již staří Peršané. Právě odtud se nejprve dostal na sever Afriky, načež doputoval až do Španělska a celé Evropy. Jeho milovnicí byla i francouzská královna a manželka krále Jindřicha II. Kateřina Medicejská, která ho údajně konzumovala při každém jídle. Tato panovnice se dožila 70 let, což v této době rozhodně nebylo běžným standardem. Že by v tom hrála roli i zmíněná zelenina? Nelze to vyloučit.

Bůh žehnej silné imunitě!

„Špenát překypuje vitaminy E a C, což jsou silné antioxidanty podporující imunitní systém a zvyšující celkovou odolnost organismu,“ vychvaluje jeho vlastnosti australská certifikovaná poradkyně výživy Zoe Bingley-Pullin (1). K jeho nutričnímu bohatství však patří i vysoký podíl draslíku (2), tedy životně důležitého minerálu normalizujícího krevní tlak. Jeho lístečky zprostředkovávají také hořčík, který předchází migréně, přičemž přispívá k normální funkci svalů a dohlíží na rovnováhu elektrolytů (3). Díky další cenné složce, kterou je chlorofyl, špenát výrazně snižuje pravděpodobnost rakoviny, a to zejména tlustého střeva (4). Chcete další důvody, proč mu dát v kuchyni zelenou? Pokud hubnete, je pro vás tím pravým tlumičem nezřízených chutí!

Stopka náletů do ledničky

Podle jisté studie zrealizované ve Švédsku má tato zeleninu vskutku jedinečnou vlastnost – omezuje pocity hladu i touhy na nezdravé a tučné pokrmy (5). Přidávejte ji tedy do polévek, omáček, mixovaných nápojů smoothies, k dušenému masu, do sendvičů, rizota i k těstovinám. Podle všeho z toho můžete jen vytěžit!

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/spinach-nutrient-powerhouse, (2) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/potassium/#:~:text=Potassium is found naturally in,and supports normal blood pressure, (3) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/magnesium-rich-foods-diet-deficiency, (4) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2021.1972756, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25895695/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat