Prostreno.cz

6 dobrot, co se zdravě jen tváří. Tyhle rozhodně nekupujte!

Při nákupu v supermarketu náš zrak často spočine na potravinách, které se díky svým názvům nebo popiskám zřejmě ucházejí o titul Nejzdravější produkt na světě. Pokud si tyto potraviny koupíme, máme pocit, že aspoň jíme zdravě. Ovšem zdání často klame. Produkty, které lákají zákazníky na přítomnost jogurtu nebo celozrnných obilovin, si pouze hledají cestu do našeho nákupního košíku.

Pokud nám jsou popisky produktů nejasné, měli bychom věnovat čas jejich rozluštění a etikety si skutečně číst, abychom věděli, co si opravdu kupujeme. I na první pohled zdravě vypadající jídlo nemusí být pro nás dobré tak, jak si myslíme. Susan Bowerman, odborná výživová konzultantka přináší seznam některých potravin, které znějí zdravěji, než ve skutečnosti jsou:

•    Rýžové chlebíčky s polevou – čokoládovou, karamelovou nebo jogurtovou: Celozrnné rýžové chlebíčky, často přezdívané “polystyreny”, se řadí mezi nízkokalorické jídlo, jen pokud si je budeme dopřávat bez sladké polevy. V opačném případě silná vrstva čokolády, karamelu či jogurtem ochuceného tuku na jejich povrchu může být stejně kalorickou bombou jako hrst sladkých bonbonů.

•    Jogurtové rozinky: Pokud si myslíte, že tato kombinace je vhodným způsobem, jak získat svou denní dávku jogurtu a ovoce, raději se znovu zamyslete. Obalené rozinky mají jen malou špetku jogurtu utopenou v bohaté vrstvě tuku. Obsah kalorií se může zdát nízký, ale to pouze proto, že jde o nízké dávkování. Mnohem zdravějším řešením je zamíchat si hrst rozinek do obyčejného bílého jogurtu.

•    Tuňákový sendvič: Není správné předpokládat, že ryba je vždy zdravější než ostatní druhy masa – vše totiž záleží na tom, jak je připravena. Tuňákové sendviče jsou obvykle plné majonézy (100 kalorií na lžíci) a obsahují tolik kalorií a gramů tuku jako hamburger z fast foodu. Namísto této majonézové kalorické bomby vyzkoušejte libová krůtí nebo kuřecí prsa. Pokud se přesto nechcete vzdát chutě na tuňáka, připravte si ho doma bez majonézy – v kombinaci s tvarohem nebo avokádem to bude rozhodně mnohem zdravější varianta.

•    Müsli tyčinky: Müsli jistě zní samo o sobě zdravě, ale pozor na obsah cukrů!  Navíc v těchto „rádoby“ zdravých tyčinkách je velmi malé množství celozrnné mouky. Lepší volbou by pro nás byla malá hrst fíků nebo sušených švestek, aspoň bychom měli trochu pravého ovoce.

•    Sušené ovoce nebo zelenina: Jen proto, že jsou sušené chipsy z krájeného jablka, banánu, mrkve nebo celeru neznamená, že jsou zdravé. Některé druhy jsou smažené na tuku a obsahují spoustu kalorií. Získejme ovoce a zeleninu raději v čerstvé podobě tak, jak je příroda stvořila – a pokud nás touha po něčem slaném a křupavém neopustí, stačí si dopřát malou hrst ořechů nebo 100% celozrnné sušenky.

•    Balený čaj v láhvi: Domácí uvařený čaj z pytlíku nebo sypaných listů je zdravý nápoj, ovšem s baleným čajem, který si můžeme koupit v každé večerce či potravinách, má pramálo společného. Balený čaj sice začíná “čajem”, ale končí pořádnou dávkou přidaných chutí, barviv a cukrů. Mnoho čajových nápojů má dokonce i dvojnásobnou dávku cukrů, než je potřeba. Nejlepší volbou je uvařit si čaj doma a dochutit si ho podle svých preferencí.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat