Prostreno.cz

Maracuja prospívá duši i tělu

Maracuja (Mučenka jedlá) je ovoce, které by v obchodech regálů rozhodně nemělo zůstávat bez povšimnutí. Přidejte ji do svého jídelníčku, obalíte své nervy a posílíte imunitní systém!

Passiflora edulis, také známá jako mučenka, je široce rozšířena v tropických a subtropických oblastech světa a stává se oblíbenou díky nutričnímu profilu a zdravotním přínosům. V současné době bylo nalezeno a identifikováno více než 110 fytochemických složek z různých rostlinných částí (1). Spolu s lahodnou chutí mučenka skutečně působí jako lék.  

Může pomoci lidem s diabetem

Maracuja je bohatá na pektin, takže se doporučuje lidem s diabetem, kteří potřebují řídit příjem sacharidů a zároveň zajistit dostatečný příjem živin. Kromě toho poskytuje vlákninu, která může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi zpomalením vstřebávání cukru do krevního řečiště (2). Vláknina také podporuje pocit sytosti a je užitečná při regulaci hmotnosti.

Posiluje imunitní systém

Jednou z nejlepších zdravotních výhod mučenky je, že je to elektrárna antioxidantů, jako je vitamin C a beta-karoten. Ty bojují proti volným radikálům v těle. Vitamin C navíc stimuluje tvorbu bílých krvinek, zlepšuje funkci imunitních buněk a podporuje obranyschopnost organismu proti infekcím a nemocem (3).

Pomáhá při trávení

O tomto ovoci s vysokým obsahem vláknina je také známo, že pozitivně působí na trávení. Vláknina dodává stolici objem a předchází zácpě. Podporuje také růst prospěšných střevních bakterií a poskytuje palivo pro jejich fermentaci, čímž pečuje o střevní mikrobiom. Maracuja zároveň organismu dodává enzymy, jako je bromelin a papain, které štěpení bílkoviny. A co víc, kyselá povaha mučenky může stimulovat produkci trávicích šťáv v žaludku. Je však důležité si uvědomit, že někteří lidé mohou být na tyto kyselé šťávy přítomné v ovoci citliví.

Přispívá ke zdraví pokožky

Maracuja je hydratační ovoce s vysokým obsahem vody, takže hydratuje pokožku – zevnitř, zlepšuje její elasticitu, snižuje suchost a podporuje zářivou pleť. Díky vysokému obsahu vitaminu C zvyšuje produkci kolagenu. (Kolagen je protein, který dodává pokožce strukturu a pružnost.) Dostatečná produkce kolagenu stojí i za mladistvě vypadající pletí.

Redukuje úzkost

Zatímco mučenka nebyla rozsáhle studována pro své přímé účinky na úzkost, má určité vlastnosti, které mohou potenciálně pomoci snížit příznaky úzkosti, neboť obsahuje hořčík, minerál známý pro své potenciální uklidňující účinky na nervový systém. Zakousněte se do ní!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7251050/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1663443/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat