Prostreno.cz

Nejzdravější druhy hub, ze kterých můžete uvařit čaj

Houby obsahují polysacharidy, bílkoviny, vitaminy, minerály a antioxidanty, většina druhů má pozitivní vliv na zdraví a může se louhovat k přípravě čaje. Po kterých se poohlédnout?

Vědci odhadují, že bylo zdokumentováno pouze 10 % hub a obrovské množství na svoji příležitost „k objevení“ teprve čeká. Lidé houby jedí nejen pro jejich specifickou chuť, ale i léčebné účely, v některých kulturách je pijí jako čaj. Které v tomto směru patří k nejlepším a nejvýživnějším? 

Houževnatec jedlý (Shiitake)

Denní konzumace hub shiitake zlepšuje lidskou imunitu (1). Tyto houby se doporučuje jíst pouze vařené. Před vařením odstraňte stonky a opečte je na pánvi s malým množstvím másla a oblíbeným kořením. V sušené formě si z nich připravte nápoj.

Korálovec ježatý neboli lví hříva

Bývají velké, bílé a střapaté, tudíž vzhledem připomínají lví hřívu. Korálovce ježatého vařte, sušte a louhujte na čaj. Podle vědců podporuje zdraví mozku a nervů (2).

Čaga

Rezavec šikmý, dobře známý jako čaga, má protinádorové, antioxidační, antivirové a hypoglykemické účinky (3). Tradičním způsobem, jak čagu konzumovat, je usušit ji a prášek a pít ve formě čaje nebo houbové kávy.

Housenice červená

Housenice červená, malá, tenká houba, působí velmi nenápadně, ale zdání klame. Hlavní složkou extraktu získaného z této houby je biometabolit zvaný cordycepin, který vykazuje velmi silné protirakovinné, antioxidační a protizánětlivé účinky. Akademici odhalili, že má široký potenciál, včetně biologického a farmakologického působení v imunologickém, jaterním, ledvinovém a kardiovaskulárním systému, funguje i jako protirakovinné činidlo (4). Běžně se pije jako čaj, ale přidat ji můžete i do polévek.

Lesklokorka lesklá

Lesklokorka lesklá (reishi) má dlouhou historii léčebného použití převážně v zemích Dálného východu. Působí jako antivirový lék (5), taktéž se konzumuje coby čaj, přičemž kousky těchto hub by se měly před podáváním alespoň dvě hodiny povařit nebo louhovat, aby se do vody uvolnilo co největší množství živin. Jistě ovšem najdete i další způsoby, jak reishi využít.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3924982/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8124789/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3909570/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998036/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat