Prostreno.cz

Výživné potraviny, které podpoří tělo procházející menopauzou

Menopauza vyžaduje nejen pevné nervy, ale i úpravu jídelníčku, která pomůže zkrotit její nepříjemné symptomy a upevní celkové zdraví.

Do fáze menopauzy se dřív či později dostane každá žena. Toto období s sebou přináší spoustu změn, zejména pak kvůli snížené produkci reprodukčních hormonů estrogenu a progesteronu. Kromě typických příznaků, jako jsou návaly horka, výkyvy nálad a potíže se spánkem však dochází i ke změnám metabolickým.

Nežádoucí rizika

A to se může projevit všelijak. Třeba zpomaleným metabolismem a nežádoucím přibíráním na váze, dále pak méně efektivním řízením krevního cukru i zvýšením hladiny škodlivého cholesterolu. Naopak se snižuje hustota kostních minerálů a svalová hmota. Fyziologie je prostě jiná a je třeba se s ní naučit zacházet a hlavně vycházet. A přesně s tím významně pomáhá vhodná strava. Mezi živiny, které se během menopauzy doporučují upřednostnit, patří vláknina, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, fytoestrogeny a pochopitelně i vitaminy a minerály. Tyto látky podpoří střevní mikrobiom, zregulují cholesterol, posílí kosti, upraví spánkové vzorce, omezí ztráty svalové hmoty a v neposlední řadě zmírní i nepříjemné symptomy menopauzy. Jaké konkrétní potraviny jíst pravidelně?

Zaměřeno na jogurt, ryby a luštěniny

Skvělou volbou je třeba obyčejný bílý jogurt. Že příjem mléčných výrobků pozitivně souvisí s pevností kostí žen v menopauze, v tom se shodují i poznatky četných studií (1). Dalším pokladem je losos, který zprostředkovává takřka všechny živiny, které jsou v tomto náročném období potřeba. Zmíněné fytoestrogeny naleznete v jahodách, borůvkách, brusinkách, ostružinách a malinách, proto i těmto plodům nechte v jídelníčku prostor. Fytoestrogeny zprostředkovává také hroznové víno, které je navíc přínosné pro svalovou hmotu i normalizaci krevního tlaku (2). Nevyhýbejte se ani luštěninám a listové zelenině, čímž své tělo obohatíte o bílkoviny i vlákninu (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28077378/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24518152/, (3) www.realsimple.com/healthy-foods-for-menopause-7562043





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat