Prostreno.cz

Váha nabraná na dovolené je způsobena zadržováním vody

Spíláte nad tím, že jste si z pobytu u moře kromě krásných vzpomínek přivezli i několik kilogramů navíc? Buďte v klidu, váhový přírůstek vůbec nemusí být způsoben tukem, ale vodou, které se tělo zakrátko zbaví.

Návrat ze zasloužené dovolené nebývá příliš jednoduchý. Ostatně, komu by se chtělo po několika dnech odpočívání zase naskočit do pracovního shonu? Nemluvě o vybalování, praní mnoha várek prádla a únavě způsobené dlouhou cestou či časovým posunem. Aby toho nebylo málo, řada lidí po vstupu na váhu zjišťuje, že je poněkud těžší než před odjezdem. Je to i váš případ? Nezoufejte, nebude to tak horké, jak to vypadá!

Nejste v tom sami

Ať už jde o dovolenou nebo „jen“ prodloužený víkend, větší váha je po návratu normální, shodují se odborníci. I když to samozřejmě může být znepokojivé, netřeba propadat panice. Není to nic, kvůli čemu byste se měli nějak stresovat. Tyto pobyty ve většině případů zahrnují konzumaci potravin s vyšším obsahem soli a sacharidů. Obě tyto látky způsobují zadržování vody. V našem těle ukládáme sacharidy jako glykogen a na každý gram glykogenu zadržujeme několik gramů vody. Podobně to funguje i se solí (1).

Dočasný jev, který brzy odezní

Když jedete někam na víkend, týden nebo dva, je fyziologicky nemožné nabrat několik kilogramů tuku. Váhový přírůstek tedy není o něm, ale spíše o zmíněné vodě a fyzické hmotnosti jídla, které je možná stále v žaludku (2). A kdy se to všechno vrátí zase do normálu? Dřív, než byste asi čekali.

Není třeba se teď ve stravování nějak zásadně omezovat ani trávit hodiny a hodiny v posilovně. Stačí se vrátit ke svému běžnému jídelníčku a vypít trochu vody navíc. Přebytečná tekutina během příštích pár dní odstraní a budete zase na své obvyklé váze. Tak to vidíte, není to žádná tragédie, ale dočasný jev (2). Už je vám psychicky lépe?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514330/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4336296/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat