Prostreno.cz

Příznaky menopauzy zmírňuje středomořská strava

Na středomořskou stravu se pěje samá chvála. Kromě toho, že prý nesmírně prospívá srdci a podporuje hubnutí, také zmírňuje příznaky menopauzy. Nestojí to alespoň za pokus?

Obtěžující návaly horka? Noční pocení a prudké výkyvy nálad? Vítejte ve světě menopauzy, která s sebou přináší spoustu nepříjemných doprovodných příznaků. Dobrou zprávou ale je, že se tyto symptomy dají zkrotit. A ještě si u toho pochutnáte!

Gastronomická inspirace z jihu

Podle jisté nedávné studie může ideální nutriční strategii ke zvládnutí menopauzy poskytnout středomořská strava, která je hodnocená jako jedna z nejzdravějších na světě (1). Zahrnuje pak nejen hojnost čerstvého ovoce a zeleniny, ale i luštěnin, ryb a mořských plodů, což jsou klíčové zdroje bílkovin. „Pokud je náš jídelníček bohatý na tyto potraviny, nejenže může zmírnit symptomy menopauzy, ale také oddálit její nástup,“ překvapuje australská dietoložka Nicole Dynan (2). Jak to, že je toto stravování tak zázračné?

A zase ty hormony!

„Na recyklaci pohlavního hormonu estrogenu se do značné míry podílí i střevní mikrobiom. Středomořská strava dodává tělu spoustu vlákniny, proto podporuje růst prospěšných bakterií a střevům pomáhá estrogen metabolizovat,“ vysvětluje další expertka, kterou je australská gynekoložka Peta Wright. Ale není to prý jen o nich, neboť do metabolizace hormonů zasahují také játra. Protože tento jižní způsob stravování obsahuje jen minimum zpracovaných potravin a sacharidů, nejsou játra tolik namáhána. I to se na celkové pohodě, a to nejen v „přechodu“, příznivě odrazí.

Jídlo s nádechem slunce a pohody

Vyměňte tedy svůj kuchyňský olej za extra panenský a jezte sezónní plody, jako to dělají obyvatelé Středomoří. Do pokrmů na bázi masa začleňte prospěšné luštěniny a ke svačině si dopřávejte čerstvé ovoce, celozrnné výrobky a ořechy. Naopak se kroťte s červeným masem a raději se zaměřte na to kuřecí. To je dle názoru nutriční poradkyně Nicole Dynan přímá cesta ke zdraví a duševní pohodě, a to v menopauze i mimo ní.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9084275/, (2) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/menopause-mediterranean-diet





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat