Prostreno.cz

Bylinky usnadňující život po příchodu miminka

Přírodní léky se používají po staletí, a to i při těhotenství a období po porodu. Pomáhají od ranních nevolností, usnadňují příchod miminka na svět a podporují produkci mateřského mléka. Tyhle bylinky patří k těm nejlepším!

Bylinky se během gravidity aplikují externě, třeba kvůli striím, oteklým kotníkům či bolavým bradavkám, ale i interně – pak krotí nevolnost, křeče nebo pálení žáhy. Lidoví léčitelé přitom doporučují začít s jedním šálkem denně a být pod dohledem profesionála. Zde jsou konkrétní druhy, které i vy při těhotenství můžete užívat.

Byliny pro první trimestr

Ranní nevolnost se nejčastěji vyskytuje právě během prvního trimestru, stejně jako zažívací potíže, křeče a pálení žáhy. Od toho ulevuje zázvor, heřmánek, máta peprná (1) či levandule.

Byliny pro druhý trimestr

Ve druhém trimestru se tělo začne fyzicky měnit, roste břicho i prsa, děloha se rozšiřuje a s tím vším přichází fyzické nepohodlí. Mažte se levandulovým a kokosovým olejem, do své denní rutiny začleňte i olej s obsahem vitaminu E, který má na pokožku blahodárný vliv. Mimochodem, k jeho nejbohatším potravinovým zdrojům patří ořechy, špenát, celá zrna, olivový a slunečnicový olej (2).

Byliny pro třetí trimestr

Během této fáze existuje mnoho přírodních prostředků na podporu těla a mysli a přípravu těla na fyzicky náročnou zkoušku. Skvělou bylinou pro nachystání dělohy pro porod během druhého a třetího trimestru je list maliníku. Studie prokázala (3), že u žen, které požívají malinový list, je méně pravděpodobné, že podstoupí císařský řez, jejich děti přijdou na svět s pomocí kleští nebo zvonu. Ve třetím trimestru je ovšem vhodný i zázvor a heřmánek.

Byliny po porodu

Báječným vnitřním přírodním prostředkem, který napomáhá kojení, jsou semena pískavice (4). Zahanbit se v tomhle směru nenechá ani semínka fenyklová či kopřiva. Právě ona podle všeho hojí i popraskané bradavky, pokud se jí bolavá ňadra potírají (5).

Kterým rostlinkám se naopak vyhnout?

Během těhotenství se držte dál od tulsi (bazalky svaté), ibišku a kořenu lékořice, při kojení se nedoporučuje máta peprná, šalvěj či petrželový list.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/peppermint, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10754818/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501779/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501777/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat