Prostreno.cz

Problém se zácpou může vyřešit olivový olej

Co si počít se zácpou? Tak jistě, můžete se vydat do lékárny, kde vám dají nějaká laxativa. Vyzkoušet se ale dá i olivový olej, který střeva řádně promaže a povzbudí je k vyprázdnění.

Když si střeva „postaví hlavu“, nikdy to nemůže být příjemné. K zácpě obvykle dochází v důsledku nedostatečného přijmu tekutin a vlákniny. Člověka však může postihnout i kvůli užívání některých léků, dlouhotrvajícímu zánětu, kýle a sedavému životnímu stylu. Naštěstí je tu olivový olej, který, jak se zdá, dokáže „prolomit ledy“.

První pomoc z kuchyně

Olivový olej už dávno není považován jen za kuchyňskou ingredienci. Příznivci alternativních léčebných postupů, odborníci i výživoví poradci velebí jeho zdravotní schopnosti, které se dotýkají regulace škodlivého cholesterolu, normalizace tlaku, podpory kardiovaskulárního systému, prevence rakoviny i zpomaleného stárnutí (1). Olej získávaný z oliv je tedy blahodárně působící medicína, která prospívá od hlavy až patě. Vraťme se ale k těm stávkujícím střevům, které je třeba opět přimět ke spolupráci.

Projímadlo bez zbytečných cavyků

„Olivový olej má mírně projímavý účinek na tlusté střevo. Promazává jeho stěny, změkčuje stolici a napomáhá peristaltice,“ popisuje americká gastroenteroložka Priyanka Singh, která působí na lékařské fakultě Icahn School of Medicine na Mount Sinai (2). Tato specialistka se opírá o závěry odborných studií (3), které potvrzují, že olivový olej zmírňuje zácpu stejně dobře jako hořečnaté minerální vody, které se při této střevní komplikaci doporučují a hojně využívají. Jeho obsažené tuky prý střeva povzbuzují k tomu, aby se sama vyprázdnila. Jaké je jeho dávkování?

Jedna lžíce. Ale jak velká?

Ačkoli přesná míra není tak docela stanovena, výše jmenovaná gastroenteroložka Priyanka Singh se domnívá, že jedna čajová lžička denně je při obtížích optimální, ovšem bezpečná dávka je i lžíce polévková. Záleží tedy jen na vás, jak se „pochlapíte“. Buď jak buď, vsaďte na olej extra panenský, který má podle této expertky nejvíce vitaminů a minerálů, což je vizitka extra šetrného zpracování.

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil, (2) www.wellandgood.com/how-much-olive-oil-for-constipation/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1051227614001411





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat