Prostreno.cz

Cuketa nabitá protizánětlivými vlastnostmi

Předpokládá se, že cuketu pěstovali lidé už před 10 000 lety. Původně se pěstovala v částech Jižní Ameriky, a především pro prospěšná semena, protože divoká odrůda neměla mnoho dužiny a chutnala velmi hořce. Ve skutečnosti se ani moc nepodobala sladšímu druhu, který je dnes k dostání ve většině supermarketů, ale bez ohledu na to, jak ji nakrájíte, nabízí spoustu důvodů, proč ji jíst.

Cuketa, která je velmi oblíbená mezi nízkosacharidovými dietáři a všemi, kdo chtějí rychle zhubnout, má velmi nízké skóre glykemického indexu. Mezi další věci, které si na cuketové výživě zamilujete, je skutečnost, že má vysoký podíl vody; má nízký obsah kalorií, sacharidů a cukrů, ale vysoký obsah základních živin, jako je draslík,  mangan a antioxidanty, jako je vitamin C a vitamín A.  Co dalšího pokrmy z cukety můžete získat?

Vysoký zdroj antioxidantů a vitaminu C

Pokud jde o prevenci nemocí, je známo, že semena z různých tykví obsahují mnoho typů fytonutrientů, které mohou pomoci v boji proti zánětu a oxidativnímu stresu. Velká část obsahu antioxidantů se nachází ve slupce cukety, takže je dobré ji neloupat.

Jedna střední cuketa má více než 50 procent vaší denní potřeby vitaminu C. Potraviny s vitaminem C mohou pomoci udržet klíčovou výstelku vašich krevních buněk, snížit krevní tlak a chránit před záněty a ucpanými tepnami.

Má protizánětlivé schopnosti, které mohou zlepšit zdraví srdce

Cuketa a další tykve jsou z velké části vyrobeny z vody a sacharidů. Letní cuketa obsahuje dobré procento vlákniny zvané pektin, což je typ prospěšného polysacharidu, který zlepšuje kardiovaskulární zdraví a přirozeně snižuje hladinu cholesterolu.

Pektinová vláknina podporuje zdraví tepen a snižuje záněty způsobující onemocnění, takže může také nabídnout ochranu proti cukrovce a inzulínové rezistenci. Vzhledem k tomu, že rizikové faktory obezity a srdečních onemocnění jsou často spojeny, je prospěšné, že cuketa může pomoci při hubnutí. 

Vysoký zdroj draslíku

Často přehlíženou předností cukety je fakt, že má vysoký obsah draslíku, který je prospěšný pro srdce. Jeden šálek vařené cukety vám dodá více než 15 procent vaší denní hodnoty, což je obvykle více, než kolik obsahuje typický multivitaminový doplněk!

Nízký obsah draslíku je spojený se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a dalších komplikací. Draslík může být také přirozeným způsobem snížení krevního tlaku, protože působí proti účinkům stravy s vysokým obsahem sodíku.

Zvýšení příjmu draslíku může snížit riziko mrtvice a může také snížit vaše šance na rozvoj srdečních onemocnění.

Může pomoci zlepšit trávení

Cuketa prospívá zdraví trávení a je často doporučována při zažívacích problémech, protože hydratuje a poskytuje základní elektrolyty a živiny. Nabízí také protizánětlivou ochranu v gastrointestinálním traktu. Cukety jsou také velmi snadno stravitelné a obsahují také vlákninu, která může přinést přirozenou úlevu od zácpy nebo pomoci při léčbě průjmu.

Nízký obsah kalorií a sacharidů

Jednou z nejlepších věcí je to, že mají velmi vysoký obsah vody. Zahrnutí tuny neškrobové zeleniny do vaší stravy je efektivní strategií pro přirozené snížení příjmu kalorií. Cuketa je také jedním z ovoce a zeleniny s nejnižším obsahem sacharidů. To je jeden z důvodů, proč ho lidé rádi používají místo těstovin nebo jiných sacharidů.

Pomáhá udržovat zdraví očí

Lutein a zeaxanthin jsou dva typy karotenoidních antioxidantů, které se nacházejí v cuketách, a tak nabízejí přirozenou léčbu makulární degenerace, šedého zákalu a glaukomu. Chrání sítnici, rohovku a makulu před poškozením UV zářením a oxidačním stresem, který může vést ke ztrátě zraku, a dokonce i slepotě.

Kromě toho, že chrání jemné tkáně očí, mohou udržovat pokožku mladistvou a bez známek stárnutí.

Dobrý zdroj energizujících vitaminů B

Cuketa má vysoký obsah vitaminů B, včetně folátu, vitaminu B6 a riboflavinu. Vitaminy B pomáhají podporovat zdravý metabolismus, protože napomáhají metabolismu bílkovin, sacharidů a nukleových kyselin. Dostatek vitaminů B je důležitý pro kognitivní zdraví, udržení dobré nálady a prevenci únavy.

Může pomoci kontrolovat diabetes

Vzhledem k tomu, že cukety mají nízký obsah sacharidů a cukru a jsou syté a bohaté na živiny, mohou hrát roli v prevenci cukrovky. Polysacharidová vláknina má zvláštní přínos pro regulaci krevního cukru. Každému, kdo bojuje s cukrovkou, může cuketa pomoci v boji proti problémům s kontrolou hladiny cukru v krvi, což pomáhá předcházet prudkým výkyvům a poklesu inzulinu.

Může vyvážit funkci štítné žlázy a nadledvin

Díky karotenoidům, vitaminu C, fenolovým sloučeninám a dalším minerálům má cuketa dlouhou historii využití k podpoře zdraví v tradiční lidové medicíně. Pro své antioxidační, antikarcinogenní, protizánětlivé, antivirové, antimikrobiální a analgetické účinky se používá k léčbě nachlazení, zmírnění bolestí a urychlení zotavení z nemocí.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537869/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat