Prostreno.cz

Rajčata vyhrávají v boji proti rakovině a zánětu

Věděli jste, že se dnes po celém světě pěstuje přes 7 500 různých druhů rajčat? Pravděpodobně jste již slyšeli, že z botanického hlediska jsou rajčata ve skutečnosti ovoce a ne zelenina. Jinaki jsou však technicky považována za bobule. Rajčata jsou jednou z těch snadno použitelných protizánětlivých potravin, které naštěstí také skvěle chutnají.

Jaké jsou zdravotní přínosy rajčat? Rajčata jsou druhou nejvíce produkovanou a konzumovanou zeleninou na celostátní úrovni a jsou bohatým zdrojem lykopenu, beta-karotenu, folátu, draslíku a vitaminu C, flavonoidů a vitaminu E (1).

Nabité antioxidanty bojují proti rakovině

Vařená rajčata jsou zvláště prospěšná v boji proti rakovině, protože po uvaření (zejména se zdrojem tuku, jako je olivový olej), se jejich bohatý zdroj karotenoidního antioxidantu zvaného lykopen lépe vstřebává (2).

Kromě lykopenu obsahují rajčata řadu dalších silných fytochemikálií, které mohou pomoci v boji proti rozšířeným chronickým onemocněním. Například fenolové kyseliny nalezené v rajčatech mají potenciál bojovat proti rakovině plic (2).

Působí protizánětlivé 

Sytá barva rajčat je dobrým ukazatelem jejich vysokého množství antioxidantů bojujících proti zánětu. Rajčata jsou známá především díky trojici antioxidantů – zeta-karotenu, fytoenu a fytofluenu – které se nacházejí společně v mnoha pestrobarevném ovoci a zelenině (3).

Tyto fytonutrienty účinně pomáhají snižovat záněty způsobující onemocnění, a tím zpomalovat onemocnění související s věkem, jako jsou srdeční choroby, rakovina, cukrovka, artritida a úpadek kognitivních funkcí (3).

Zlepšují zdraví srdce

Proč jsou pro vás rajčata dobrá, pokud vám hrozí srdeční problémy? Antioxidanty rajčat, zejména lykopen, jsou známé tím, že bojují proti poškození volnými radikály, a chrání tak srdce před oxidačním stresem. To nabízí ochranu související se srdečními chorobami a snižuje riziko infarktu nebo mrtvice. Může také pomoci snížit vysoký krevní tlak, přirozeně snížit cholesterol a zlepšit zdraví cév (3).

Oxidace je nejrozšířenější teorií pro rozvoj aterosklerózy neboli kornatění a ztluštění tepen, které může vést ke kardiovaskulárním onemocněním. Rajčata jsou také dobrým zdrojem draslíku a mohou tak pomoci předcházet problémům s krevním tlakem (3).

Chrání zrak a zdraví očí

V rajčatech je přítomna ochranná sloučenina zvaná lutein, která je pro vaše oči velmi zdravá. Konzumace rajčat je dobrý způsob, jak pomoci zlepšit zrak a zabránit šedému zákalu nebo celkovému poškození jemné oční tkáně (3).

Účinná pro zdraví pokožky

Rajčata jsou vynikající potravinou s vitaminem C a vitamin C je klíčový pro udržení imunity, pružnosti, vzhledu a pleti silné do vyššího věku. Nejvyšší koncentrace vitaminu C je v gelovité látce, která obklopuje semena rajčat. Dávejte si proto pozor, aby tato cenná šťáva příliš „nevytékala“ a nepřišla nazmar při krájení (3).

Lutein také prospívá zdraví pokožky. Přirozeně se nachází v kůži a lutein může znamenat významnou ochranu před poškozením kůže způsobeným světlem nebo rakovinou kůže, zejména z ultrafialového světla (3).

Důležitá pro zdravé kosti

Lykopen je důležitý pro lepší zdraví kostí, zejména u starších lidí. To je důvod, proč se rajčata a další potraviny obsahující lykopen doporučují jako součást léčebné diety proti stárnutí. Rajčata jsou také dobrým zdrojem živin, jako je mangan, fosfor a vitamin K důležité pro stavbu kostí (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7823427/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9178968/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8869745/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7464847/

 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat