Prostreno.cz

Arašídové máslo je zdravé, ale neskutečně kalorické

Arašídové máslo, krémová nebo křupavá pomazánka z pražených arašídů, je základem mnoha jídelníčků po celém světě. Je oblíbené pro svou bohatou chuť a všestrannost, a proto si vydobylo své místo nejen jako součást snídaně, ale i jako důležitá součást různých receptů. I když je bez pochyby velmi chutné, nemělo by se to s jeho konzumací přehánět, protože obsahuje velké množství kalorií a tuků. Jaké jsou výhody konzumace arašídového másla a kolik jej můžete s klidným svědomím jíst?

Výživové přednosti arašídového másla

Arašídové máslo je víc než jen chutná pochoutka. Pyšní se totiž působivým výživovým profilem, který z něj činí cenný doplněk vyvážené stravy. Především je bohaté na zdravé tuky. Tyto tuky podporují zdraví srdce tím, že snižují hladinu špatného cholesterolu a zlepšují celkovou funkci kardiovaskulárního systému.(1)

Samotné arašídy jsou zdrojem rostlinných bílkovin, a proto je arašídové máslo cennou pochoutkou pro vegetariány a vegany, kteří mohou mít proteinů nedostatek. Bílkoviny jsou nezbytné pro obnovu a růst svalů i pro celkovou údržbu organismu. (2)

Arašídové máslo obsahuje také důležité vitaminy a minerály, včetně vitaminu E, hořčíku, draslíku a fosforu. Tyto živiny hrají klíčovou roli při udržování zdraví kostí, nervové činnosti a produkci energie. Obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a přispívá k pocitu sytosti. (3)

Kalorická hodnota arašídového másla

Přestože tato pochoutka nabízí řadu zdraví prospěšných látek, jeho kalorická hodnota vyžaduje uvážlivou konzumaci. Díky vysokému obsahu tuku je arašídové máslo energeticky vydatné, což znamená, že v malé porci obsahuje značné množství kalorií. Pro jedince, kteří se snaží udržet si svou váhu, je důležité, aby si dávali velký pozor na velikost porcí. (4)

Standardní porce arašídového másla o objemu dvou lžic obsahuje přibližně 180 až 200 kalorií. Tato kalorická bomba může při nadměrné konzumaci přispět k nárůstu hmotnosti. Je škoda si arašídové máslo zaškatulkovat jako zakázanou potravinu a v dietě se mu vyhýbat. Osahuje totiž velké množství prospěšných živin a jedná se o velmi zdravou potravinu. Spojení arašídového másla s potravinami bohatými na živiny, jako je celozrnné pečivo, ovoce a zelenina, může pomoci vytvořit vyvážený jídelníček, který bude respektovat vaše nutriční potřeby. (5)

Jak správně s ním zacházet

Abyste zabránili nadměrnému příjmu kalorií, dodržujte doporučenou velikost porce (asi 1-2 polévkové lžíce). Namažte si jej na celozrnný toast, přidejte jej do ovesných vloček nebo si jej vychutnejte s plátky jablek.  Arašídové máslo používejte také jako zvýrazňovač chuti do omáček, dresinků a koktejlů. Zvolte si ideálně přírodní variantu bez přidaných cukrů nebo olejů a zacházejte opatrně s ochucenými druhy másel. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711439/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711439/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711439/ (4) /www.healthline.com/nutrition/peanut-butter-for-weight-loss, (5) /www.healthline.com/nutrition/peanut-butter-for-weight-loss, (6) Názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat