Prostreno.cz

Mátový čaj je ideálním ranním nápojem

Máta je jednou z nejodolnějších bylinek vaší zahrádky, kterou jistě i letos máte nasušenou. Ráno jí dejte přednost před kávou! Mátový čaj totiž nabízí různé potenciální zdravotní přínosy a neobsahuje kofein.

Pokud jste si mátu nasušili, jistě ji máte ve vzduchotěsných sklenicích, jež tuto aromatickou bylinku chrání před prachem, hmyzem i pachy z okolí. Sušená máta se báječně hodí pro přípravu mátového čaje, který je oblíbený hned z několika důvodů.

Pečuje o trávení

Mátový čaj je známý svou schopností zklidnit zažívací potíže. Může pomoci ulevit od nadýmání a plynatosti. Přírodní sloučeniny máty zároveň podporují trávení uvolněním svalů gastrointestinálního traktu. Ve skutečnosti bylo zjištěno, že máta peprná ovlivňuje fyziologii jícnu, žaludku, malého střeva, žlučníku a tlustého střeva (1).

Poskytuje úlevu od nevolnosti

Mátový čaj se často používá jako přírodní lék na nevolnost a zvracení. Usrkávání tohoto nápoje zmírňuje neklid v žaludku a navozuje pocit pohody. Máta je dokonce tak účinná, že v tomto směru ulevuje od nevolností i pacientům podstupujícím chemoterapii (2).

Osvěžuje dech

Přirozené antimikrobiální vlastnosti máty se spojují i s osvěžováním dechu. Vlastně se jedná o poměrně běžnou volbu pro ty, kdo chtějí přirozeně bojovat proti zápachu z úst. Stačí se ráno napít osvěžujícího mátové čaje, který v ústech nezpůsobuje žádné škody – v porovnání s kávou. Právě ona má dehydratační účinek a snižuje tok slin, což umožňuje vývoj bakterií se silným zápachem.

Krotí bolesti hlavy

Máta peprná a její účinná látka mentol se již dlouho používají k léčbě různých bolestivých stavů, a to včetně bolesti hlavy a migrén (3). Trpíte-li na ně, ihned po probuzení zapněte rychlovarnou konvici a sáhněte po sušené bylince.  

Má protizánětlivé schopnosti

Máta obsahuje protizánětlivé sloučeniny, které mohou pomoci snížit zánět v těle. To je prospěšné pro stavy, jako je artritida a jiné zánětlivé poruchy. A pokud čaj nevypijete až do dna, použijte jej lokálně ke zklidnění podrážděné kůže.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814329/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33197662/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20456191/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat