Prostreno.cz

Delší mládí voní po balkonových bylinkách

Jako velký příznivce bylinek doma s láskou pečujete o bazalku, rozmarýn i tymián? Zkuste je využít i zevně. Zpomalují tvorbu vrásek, chrání pleť před poškozením a zachovávají její pružnost a elasticitu.

Bylinky pomáhají na spaní, hubnutí, úpravu krevního tlaku, regulaci škodlivého cholesterolu i posílení imunity. Ale proti vráskám umí zabojovat také! Které máte doma a o jejich omlazujících schopnostech možná vůbec nemáte tušení?

Bazalka jako voňavý elixír

První zmínky o bazalce pocházejí z Indie, odkud se rozšířila do Egypta, kde se používala k balzamování mumií. Dnes má samozřejmě poněkud veselejší účely, zejména ty léčivé a gastronomické. Ovšem do kosmetiky má tahle silně aromatická rostlina s typickou chutí také co mluvit. Je prokázáno (1), že vnější aplikace bazalky zachovává hydrataci, zpomaluje tvorbu vrásek a pokožku celkově zjemňuje. No vida, nerozumí se tedy jen s rajčaty a pizzou, ale i krásou! I schopnosti dalšího pěstovaného bylinkového chráněnce hodně překvapí.

Poznejte tajemství rozmarýnu

V závislosti na tom, jak se o rozmarýn staráte, z něj může být malý nenápadný keřík i metr a půl vysoká dřevina. Buď jak buď, každá jeho snítka obsahuje vysoký podíl antioxidačních, antimikrobiálních a protizánětlivých sloučenin (2), což z něj dělá zázračnou medicínu. Mimochodem – už se k vám doneslo, že zlepšuje elasticitu kůže, redukuje vrásky a chrání pleť před poškozením způsobeným ultrafialovými paprsky (3)? To si přímo říká o výrobu domácí pleťové rozmarýnové vody.

Tymián? Čím více, tím lépe!

Tymián má původ ve Středomoří, kde se na suchých svazích ve velkém pěstuje dodnes. Staří Řekové a Římané věřili, že jim dodá sílu a odvahu, proto ho nejen konzumovali, ale používali i jako přísadu do koupelí. Jak jen ti museli být atraktivní! On je totiž tymián mocným lapačem škodlivých volných radikálů, přičemž jeho antioxidační schopnosti napomáhají celkové regeneraci pokožky a zpomalují stárnutí (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22615680/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227022/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4931025/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3569896/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat