Prostreno.cz

Méně známé přínosy ovesných vloček

Běžné nachlazení, chřipka, angína a ke všemu se zase ozývá koronavirus. Na podzim vás toho může potkat opravdu hodně, tak s posilováním imunity začněte co nejdřív. Obranyschopnost podpoří ovesné vločky!

Ty nejzdravější potraviny nutně nemusejí být vždycky nejdražší. Příkladem za všechny jsou ovesné vločky, které se v každém supermarketu dají sehnat opravdu jen za pár korun. Dnes jsou svatým grálem ukázkově vyvážené stavy, v minulosti však takové renomé neměly. Nebudete věřit, co se s nimi „léčilo“!

Co lžička, to menší riziko masturbace?

Ovesné vločky vznikly jako zbraň proti masturbaci, a to spolu s kukuřičnými lupínky (1). Ne, není to pokus o vtip, ale holá realita. V dávných dobách se totiž věřilo tomu, že sebeuspokojování způsobuje lepru, tuberkulózu i epilepsii, proto se samozvaní odborníci snažili přijít na to, jak masturbaci úplně vymýtit. Kromě jiných nápadů se zrodila i myšlenka na přísnou dietu. Objevil se názor, že směs ovsa a kukuřice vezme mladým mužům sílu a zabrání proudění krve do intimních partií, čímž se celý problém vyřeší. Vločky se pak měly konzumovat úplně samotné – to aby věrně napodobily mdlou stravu mnichů a světců žijících na poušti. Sice se brzy ukázalo, že jde o zcela nesmyslnou radu, ale oblíbenost vloček tím kupodivu vůbec neutrpěla, naopak ještě vzrostla. A bylo to jen dobře, neboť se  brzy ukázalo, že jde o skutečný poklad s mnoha zdravotními výhodami. Na co všechno pomáhají?

Usměrnění cholesterolu i posílení imunity

Možná si říkáte, že vás na zmíněné potravině už vážně nemá co překvapit. Jenže co když ano? Mezi prokázané účinky patří regulace škodlivého cholesterolu, aniž by to ovlivnilo takzvaný cholesterol dobrý (2). Velice užitečná bývá také při zácpě (3) a její pravidelná konzumace snižuje i pravděpodobnost předčasného úmrtí vlivem rakoviny, a to o 20 procent (4). Vločky také posilují imunitu (5), zlepšují kvalitu spánku (6) a zcela nečekaně ulevují od nepříjemných symptomů menopauzy (7).

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Ovesné_vločky, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7956987/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25267242, (4) www.telegraph.co.uk/science/2016/06/13/porridge-may-protect-against-cancer-harvard-study-suggests/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15292739/, (6) www.foxnews.com/health/2010/11/05/sleep-better-eat-foods.html, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3963458/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat