Prostreno.cz

Na vši vyzraje tea tree olej

Když se objeví vši, končí veškerá legrace. Pokud ale máte ve svém esenciálním arzenálu tea tree olej, může být problém rychle vyřešen. Použít ho můžete hned třemi způsoby.

„Vážení rodiče, na naší škole registrujeme výskyt vší“. Takové oznámení si na nástěnce nebo v žákovské knížce přečíst vážně nechceme. Jenže ouha, ono se to vážně děje! Panika samozřejmě ničemu nepomůže. Tak co tedy?

Není to ostuda

Předně je třeba připomenout, že vši nemají nic společného se zanedbanou hygienou, tudíž to neberte tak, že pokud je vaše děti mají, nosíte z ostudy kabát. Naopak se jim daří v umytých a heboučkých vláskách, ve kterých si přímo libují. Potíž je v tom, že jsou extrémně odolné a vůbec jim nevadí běžný šampon, horký vzduch fénu, sůl v moři ani chlorovaná voda v bazénu. Hnidy, které vší samička naklade, se vlasů drží „jako klíště“. Zhruba po týdnu se z nich vylíhnou larvy, které se dále vyvíjejí. Celý proces doprovází nepříjemné svědění pokožky hlavy a neustálá potřeba se škrábat. Účinnou zbraní je však tea tree olej. Máte ho po ruce?

Malá lahvička s velkými schopnosti

Že je tento prostředek pro vši skutečně likvidační, to vyplývá i z odborných studií. Jejich na sobě nezávislé poznatky potvrzují, že jeho unikátní složení ničí nejen hnidy, jako bič působí i na již dospělé jedince (1). Použít se pak dá více způsoby, což je velká výhoda. Aplikovat ho můžete zředěný s dalším nosným olejem, nejvíce se pak doporučuje kokosový, který nabízí extra dávku protizánětlivých složek (2). Pokud si to ale chcete trochu ulehčit, nabízí se jiné možnosti.

Šampon, nebo postřik?

Pár kapek tea tree oleje se dá přidat do běžně využívaného dětského šamponu, což je asi nejjednodušší. S ním vlásky umyjte tak, jak jste zvyklí. Po několika dnech opakování by váš problém měl být vyřešen. Anebo tea tree zachránce vmíchejte do vody a směs přelijte do nádoby s rozprašovačem. Na 100 ml vody připadne sedm až osm kapek. Po nastříkání do vlasů i na pokožku hlavy vyčkejte půl hodiny a poté vlasy umyjte jako obvykle.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22847279/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat