Prostreno.cz

Zvláštní význam pivní pěny

S chutí piva úzce souvisí i jeho pěna, jejíž praskající bublinky a obsažené sloučeniny působí na čichové senzory konzumenta. Bez ní by to zkrátka nešlo! A co má pivo společného se zdravím zubů? Tak tomu asi nebudete věřit!

Pivo je český národní nápoj, který k naší kotlině patří již od nepaměti. A jsme na něj právem hrdí! Neodmyslitelnou součástí zlatavého moku je i pěna, která nám při konzumaci mnohdy ulpí na horním rtu. Právě ta má hodně zvláštní vlastnost i funkci.

Nádech jako ochutnávka

Bublinky v pivní pěně obsahují jisté speciální sloučeniny. Když tyto bubliny pozvolna praskají, jejich unikátní aroma se uvolní do vzduchu a putuje přímo do nosu a k čichovým senzorům konzumenta. Zjednodušeně řečeno – chuť piva můžete doslova a do písmene cítit. Takový závěr přinesla studie publikovaná v magazínu Journal of the American Society of Brewing Chemists (1). Podle ní tedy pěna působí jako takové „víčko“, v němž se po otevření povrchově vymění plyny, čímž se pomocí čichových vjemů dokonce samotná chuť lidově zvaného tekutého chleba zintenzivní a zkvalitní. A je to právě pěna, která dle názoru autorů studie zabraňuje také ztrátě chuti piva v důsledku vystavení vzduchu. No není to zajímavé? Vědci však neobdivují jen schopnosti bílého čepečku, překvapují je i jiné věci, které se pití piva týkají.

Lék na radost i dlouhověkost, který pomáhá při dentální hygieně

Jiný výzkum (2), konkrétně pak z roku 2017, poukazuje na skutečnost, že pivo dělá lidi šťastnými. Prý je to tím, že jeho složky aktivují dopaminový receptor navozující radost a potěšení. Prokázáno je i to, že střídmá konzumace chmelového moku představuje prevenci Alzheimerovy choroby (3), přičemž prospívá srdci, ledvinám a kupodivu také mozku (4). Jeho rozumná spotřeba také omezuje pravděpodobnost diabetu, zatímco zabraňuje množení škodlivých bakterií způsobujících zubní plak i kaz, tlumí záněty a pozor – může přispět i k dlouhověkosti (5).

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03610470.2023.2215686, (2) www.nature.com/articles/srep44201, (3) www.pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acschemneuro.2c00444, (4) www.breathewellbeing.in/blog/10-health-benefits-of-beer/, (5) www.nbcnews.com/better/health/7-science-backed-ways-beer-good-your-health-ncna788986





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat