Prostreno.cz

Citron v kombinaci s některými potravinami dělá neplechu

Ne všechno lze v kuchyni kombinovat. Pokud vaříte nebo pečete s citronem, dávejte si pozor na potraviny, které v jeho přítomnosti působí víc než kontraproduktivně!

Citron je je jedním z nejběžněji konzumovaných plodů, jež se v kuchyni používají buď přímo, nebo v nealkoholických a alkoholických nápojích. Citrony jsou bohaté na kyselinu citronovou, vitamin C a polyfenoly, které přinášejí různé zdravotní přínosy, jako je zmírnění únavy či posilování obranyschopnosti organismu (1). Bez ohledu na to, jak moc je kyselý plod citronovníku zdravý, neměli byste ho párovat s těmito potravinami.

Jogurt a další mléčné výrobky

Když během vaření či pečení smícháte citron s mléčnými výrobky, vždy to způsobí dráždivou reakci, za což může kyselá povaha uvedeného ovoce. Jogurt, mléko, podmáslí a citron od sebe držte co nejdál, protože v důsledku přítomnosti kyseliny citronové tím nahráváte pálení žáhy a žaludečním nevolnostem.

Extra pikantní jídlo

Chilli papričky, kajenský pepř, wasabi, zázvor… Extra pikantní jídlo u citlivějších jedinců způsobuje zažívací potíže, což se v kombinaci s citronem ještě víc zesiluje. Mezi typické projevy patří předčasná sytost, nechutenství, bolest v nadbřišku, nadměrné říhání, nevolnost či zvracení.

Není žádným tajemstvím, že citron si moc nesedí ani s kardamomem nebo hřebíčkem, který se po staletí používá jako konzervační látka pro potraviny a pro mnoho léčivých účelů. Antioxidační a antimikrobiální aktivita hřebíčku je sice vyšší než u mnoha druhů ovoce, a srovnatelná s citronem (2), ovšem ani tahle dvojka lidským útrobám nedělá dobře. A co při konzumaci citronu nepít?

Červené víno

Ne že by se jednalo o nějaký zdravotní prohřešek, ale některá jídla se k určitým druhům nápojů zkrátka nehodí. To je případ i červeného vína a citronu. Jednoduše to ničí chuť samotného vína, což je škoda, člověk z něj pak nemá takový požitek. Samo o sobě je ale červené víno zdravé (v rozumném množství). Na základě studií in vitro a in vivo (3) se ukázalo, že jeho každodenní spotřeba zabraňuje různým chronickým onemocněním. Důvodem je přítomnost a množství důležitých antioxidantů, které snižují poškození kardiovaskulárního systému.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6403313/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819475/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat