Prostreno.cz

Podzimní splíny prohlubuje nedostatek vitaminů

Špatná nálada se netýká jen toho, že máme nízkou hladinu vitaminu D, což je na podzim normální. Souvisí s ní i absence selenu, zinku a vitaminu B6. Co jíst, aby vám tyto látky nechyběly?

Deštivo, sychravo, chladno a den trvající jen pár hodin nenahrává jen pochmurné atmosféře, ale i náladě. Tu míváme kvůli výrazně nižšímu množství slunečních paprsků, které jsou klíčové pro produkci vitaminu D. Ačkoli se právě jeho nedostatek dává do přímé souvislosti s depresemi, není v tom sám. Jsou tu i jiné látky, jejichž absence krade optimismus!

Hlídejte si selen

O selenu toho nic moc nevíte? Pak vám zřejmě unikla informace, že jakožto silný antioxidant zabraňuje úzkostným stavům, přičemž zlepšuje funkce mozku a navíc příznivě ovlivňuje činnost štítné žlázy (1). V ideálním případě by člověk měl denně přijmout jeden mikrogram selenu na jeden kilogram tělesné váhy, tudíž se doporučená dávka pohybuje v rozmezí 55 až 200 mikrogramů. Jeho bohatým zdrojem jsou mořské plody, fazole, hrášek a všechny druhy ořechů.

Pozor na vitamin B6

Pyridoxin neboli vitamin B6. I on je nesmírně důležitý, protože na něj spoléhá psychika i celý nervový systém, pro něhož je zkrátka nenahraditelný. Nutno ale podotknout, že „bé šestka“ zároveň posiluje imunitní systém a přispívá k regulaci hladiny cukru v krvi, zatímco tlumí nevolnosti různého původu (2). Načerpáte ji například z ovesných vloček, sušeného ovoce, banánů nebo exotického avokáda. Co třetí parťák do optimistické party?

Zaměřeno na zinek

Nízké hladiny zinku bývají spojovány s reprodukčními problémy, suchou pokožkou, řídnutím vlasů i zvýšeným rizikem bakteriálních a virových infekcí. Málokdo ví, že tento minerál zodpovídá i za veselejší psychické rozpoložení, neboť zasahuje do fungování neurotransmiterů v mozku (3). Kde ho hledat? Zaměřte se na rajčata, pomeranče, pšeničné klíčky, mořské plody, hovězí játra a žampiony. Krok správným a radostným směrem je i častější konzumace červené řepy, zelí, dýňových semínek a špenátu.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622162243, (2) www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b6/art-20363468, (3) www.psychcentral.com/health/zinc-anxiety





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat