Prostreno.cz

Zdravější pečení i vaření umožní manioková mouka

Může být mouka i zdravá? Ale to víte, že ano. A ta manioková vám to dokáže. Kromě toho, že je přirozeně bezlepková, má i velmi dobrý vliv na imunitní systém, lepší funkce orgánů, kvalitnější pokožku, a dokonce i hubnutí.

Bez mouky se v kuchyni dokáže obejít opravdu jen málokdo. Hledáte její zdravější variantu, aniž byste museli dělat kompromisy v chuti nebo možnostech použití? Dovolte, abychom vás seznámili s maniokovou. Její bezlepková povaha není to jediné, za co sbírá plusové body!

Do omáčky i těsta na těstoviny

Manioková mouka neboli mouka z cassavy se získává z kořene rostliny manioku jedlého. Ten se pěstuje již celá staletí, a to zejména v tropických oblastech. Svou oblíbenost si tato poněkud exotická ingredience získala nejen pro své složení, ale i všestrannou využitelnost. Díky své neutrální chuti a skvělým kypřicím i zahušťujícím vlastnostem ji lze zaměstnat při přípravě sladkých i slaných pokrmů, omáček, polévek a těst na pečivo i domácí těstoviny. Oproti běžné pšeničné mouce je bohatší na vlákninu, bílkoviny, antioxidanty i minerály, což ji staví do poněkud zdravějšího světla.

Benefity, které jsou i vidět

Mouka z manioku je plná vitaminu C, karotenoidů, thiaminu, riboflavinu a kyseliny nikotinové. Má také vysoký obsah vápníku a fosforu (1). To si přímo říká o její zařazení do potravinových zásob! „Je skvělým doplňkem stravy, protože má spoustu výhod, které zahrnují i lepší trávení, silnější imunitu, podporu při hubnutí, a dokonce i čistší a kvalitnější pleť,“ popisuje americká registrovaná dietoložka a expertka na dlouhověkost Christine VanDoren (2). Poznatky odborných studií (3) poukazují na to, že vlivem podílu vitaminu A může zmíněná přísada značně prospět i zraku a ochránit ho před šeroslepostí a makulární degenerací. Přítomné antioxidanty zase přispějí k dobré kondici orgánů a omezí pravděpodobnost rozvoje chronických onemocnění (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967768/, (2) www.stylecraze.com/articles/cassava-flour/, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfbc.12450, (4) www.researchgate.net/profile/Ogbonnaya-Chukwu-2/publication/285299415_Effects_of_Moisture_Content_and_Storage_Period_on_Proximate_Composition_Microbial_Counts_and_Total_Carotenoids_of_Cassava_Flour/links/589e0dc8a6fdccf5e96a59b0/Effects-of-Moisture-Content-and-Storage-Period-on-Proximate-Composition-Microbial-Counts-and-Total-Carotenoids-of-Cassava-Flour.pdf





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat