Prostreno.cz

Nádech historie řeckého sýra feta

Sýr feta prý chutnal i bájnému králi Odysseovi, ale také makedonský vládce Alexandr Veliký ho měl rád na svém talíři i stole. A teď si představte, že se v podstatě vyrábí stále na stejném principu. Každý jeho kousek má tedy nádech historie!

Jen málokterá potravina se může pochlubit tím, že se konzumuje tisíce let, přičemž se její výrobní proces nijak výrazně nezměnil. Řecký sýr feta je jednou z nich! Lidé si na něm pochutnávali už v dobách Homéra a Alexandra Velikého. Zmínku o něm bychom nalezli i ve starořeckém eposu, v němž se píše, že si tento sýr vyrobený kyklopem Polyfémem s sebou při útěku z jeskyně bere i sám hlavní hrdina Odysseus. A proč se jmenuje tak, jak se jmenuje?

Jde především o krájení

Název je odvozen od řeckého „feta“, což znamená krájet. Odkazuje to na jeden z důležitých kroků výroby, tedy krájení na bloky. Sýr feta se vyrábí zásadně z mléka řeckých plemen ovcí a koz, díky kterému má jedinečnou barvu a nezaměnitelnou lehce nakyslou chuť. Samotné mléko musí mít minimálně 6 procent tuku, a k barvivům, konzervačním přípravkům a dalším kontroverzním látkám se nesmí ani přiblížit. Zrání tohoto sýru ve slaném nálevu i v přesně stanovených podmínkách teploty a vlhkosti trvá několik týdnů až měsíců, čemuž dopomáhají mikroorganismy na jeho povrchu. Je to jako čistá příroda, viďte? A co na ní řekne vaše zdraví?

Posila kostí i imunity

Tahle chuťovka je vynikajícím zdrojem vápníku, fosforu a bílkovin – u všech těchto živin bylo mnohokrát prokázáno, že podporují zdraví kostí, neboť zachovávají jejich hustotu a předcházejí osteoporóze (1). Feta obsahuje i vysoký podíl velice prospěšných střevních bakterií, které chrání celý střevní trakt a zároveň posilují imunitu (2). Kromě toho vše nasvědčuje tomu, že tyto bakterie zvyšují i produkci sloučenin inhibujících zánětlivé reakce, proto poskytují protizánětlivé výhody (3). Tento sýr zprostředkovává také kyselinu linolovou. Ta zase snižuje pravděpodobnost diabetu a vykazuje protirakovinné účinky (4). Tak proč si nedat ještě kousek…

Zdroje: (1)www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24695889/, (2)www. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26506345/, (3)www. sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694605000816, (4)www. sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002822304004316





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat