Prostreno.cz

Protizánětlivé ovoce plné antioxidantů bojuje proti civilizačním nemocem

Civilizační choroby, tedy obezita, rakovina, alergie nebo neschopnost reprodukce, patří k nemocem z blahobytu. Jejich spouštěčem může být chronický zánět. Nedejte mu šanci, jezte tyhle druhy ovoce!

Tělo má potenciál vykazovat dva různé druhy zánětu. První typ, nazývaný akutní, je zánět krátkodobý. Objevuje se třeba v podobě otoku kolem rány, ke kterému dochází, když se zranění hojí. Tento druh zánětu je pro organismus užitečný, tělo pouze reaguje na nežádoucího vetřelce (zranění, nemoc, infekci atd.) (4).

Chronický zánět je druhým typem zánětu, a pokud se neřeší, je škodlivější. Může být vyvolán různými faktory, jako jsou vnější a vnitřní traumata, a patří k podporovatelům vážných chorob typu rakovina či cukrovka. Naštěstí některé druhy ovoce obsahují živiny a sloučeniny, jež chronický zánět pomáhají snižovat díky antioxidantům a vláknině (4). Které patří k těm nejlepším?

Jablka

Jablka jsou téměř vždy k dispozici v každém místním obchodě s potravinami, přičemž patří ke skvělým zdrojům antioxidantů, jmenovitě vitaminu C, kvercetinu a flavonoidů – navíc také mají také vysoký obsah vlákniny. Podle studií dokonce snižují riziko mrtvice (1).

Bobule

Brusinky, jahody, borůvky, maliny, ostružiny… Studie ukazují, že konzumace bobulí (a šťáva z nich) je spojena s nižším rizikem onemocnění (2). Nabízejí hodně vlákniny i antioxidantů, kvercetinu, karotenoidů a antokyanů, což jsou rostlinné pigmenty, které tomuto drobnému ovoci dávají krásnou červenou, fialovou či třeba modrou barvu.

Červené a černé hrozny

Červené a černé hrozny jsou dobře známé pro antioxidant zvaný resveratrol, jež se nachází hlavně v jejich slupce. Platí, že v tmavších hroznech je vitaminu C, kvercetinu, flavonoidů a antioxidantů o něco víc než v těch světlejších.

Citrusové plody

Všechny citrusové plody, včetně pomerančů, grapefruitů, citronů a limetek, mají vysoký flavonoidů a vitaminu C (půl šálku grapefruitu poskytuje přibližně 40 % doporučené denní dávky céčka). V kombinaci s přítomnou vlákninou tak jednoznačně patří mezi protizánětlivé ovoce.

Semena granátového jablka

Když žvýkáte šťavnatá, křupavá, rubínově červená semínka granátového jablka, těžíte z výhod vlákniny, antioxidantů, tříslovin i kyseliny fenolové. Tyto živiny jsou pro organismus mimořádně dobré.

Ananas

Ananas je domovinou bromelinu, který podle vědců vyniká schopnostmi potlačovat zánět (3). Další dobrou zprávou je, že půl šálku poskytne přibližně 40 procent doporučené denní dávky vitaminu C a vitaminu A.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5837313/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8366142/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534820/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat