Prostreno.cz

Intuitivní stravování pod taktovkou vašeho těla a hlavy

Většina z nás ví, co je to vyvážená strava. Druhá věc je, zda ji skutečně dodržujete. Možná jíte zdravěji, než si myslíte.

Nikdy nebylo tolik výživových metod a dietních konceptů jako dnes. Přerušovaný půst, bezlepkový, keto – kdo se v tom má vyznat? Protože každá dieta tvrdí, že je ta jediná správná. Bohužel žádný koncept „zdravé“ výživy neexistuje, protože každý z nás je originál a každému vyhovuje něco jiného.

Mnohem důležitější a zdravější, než se držet pravidel jakéhokoli potravinářského trendu, je věnovat pozornost vlastnímu tělu. Co skutečně potřebuje, aby zůstalo dlouhodobě fit a zdravé? Co pro vás osobně znamená zdravá strava? Možná k ní máte blíž, než si myslíte.

Jíte, když máte hlad

Dietní průmysl se nás vždy snažil zbavit zvyku poslouchat naše přirozené pocity hladu. Místo toho jsme ochotni jíst přesně každých 27 minut, protože nám to určuje nějaký nový výživový koncept. Když tělo potřebuje jídlo, vyšle signál do žaludku, který nám řekne, že máme hlad – příroda to vymyslela docela chytře. Nemá tedy smysl tento signál ignorovat. A pokud skutečně budete jíst, když se objeví pocit hladu, už jste na dobré cestě. Mnohem víc, než když proti vlastnímu tělu bojujete železnou disciplínou.

Přestanete jíst, když jste sytí

Nejenže byste měli jíst, když máte hlad, ale také byste měli přestat jíst, když jste sytí. Zní to logicky, že? Ale během let diet a omezení jsme vytrénovali naše mozky, aby ignorovaly i pocit sytosti. Protože kdoví, kdy žaludek zase něco dostane! Pokud se vám místo toho podaří skutečně naslouchat svým pocitům hladu a sytosti, uděláte svému zdraví obrovskou laskavost.

Víte, jaké jídlo je pro vás dobré

Neexistují žádné „dobré“ a „špatné“ potraviny – vše je otázkou umírněnosti a naší individuální konstituce. Samozřejmě sníst tři čokoládové tyčinky ke každému jídlu rozhodně není zdravé. Jelikož je ale syrová strava hůře stravitelná než vařená, jsou i lidé, kteří špatně snášejí například salát.

Čím více se nám podaří naslouchat signálům svého těla, tím méně nás budou trápit chutě na brambůrky, čokoládu a podobně. Protože jakmile náš mozek pochopí, že není nedostatek a že když chceme, můžeme sníst kousek čokolády, nebude už toužit po kalorických bombách.

Téměř nejste nemocní

Naše strava má silný vliv na náš imunitní systém. Samozřejmě jde také o dostatek vitaminů a minerálů, aby měl náš imunitní systém dostatek síly. Ale jde i o víc. Protože asi 70 procent imunitního systému se nachází ve střevě, má zásadní vliv tedy to, co jíme – a zejména jak. Je velmi důležité, abychom jedli uvolněně a příjemně a nestresovali se, i když jíme něco „špatného“.

A velkou roli zde hraje i naše duševní zdraví – je totiž úzce spjato s fyzickou pohodou. Pokud jsme neustále pod tlakem, protože jsme zaneprázdněni dietami, výživovými pravidly nebo jinými stresory, má to negativní vliv na naši imunitu. Pokud tedy nejste často nachlazení, je to důkaz, že to děláte dobře.

Cítíte se fit a plní energie

Pokud nejíme dost, ignorujeme své pocity hladu nebo si dovolíme jen některá jídla, tělo se dostane do stavu podvýživy a my se cítíme unavení a vyčerpaní, špatně se soustředíme a nemáme dostatek síly – ani psychické, ani fyzické. Pravidelná a vyvážená strava naopak stabilizuje hladinu cukru v krvi a my se cítíme fit.

Máte dobrou náladu

Totéž platí pro naši náladu: Jíte-li příliš málo a zbavujete své tělo potřebných živin, rychle to poznáte na své náladě. Neustálý pocit hladu a diety doslova ovlivňují náš žaludek – a naši náladu. Nedostatek živin může také ovlivnit naši náladu, například proto, že se nám zhroutí hladina hormonů. Nebo se cítíme nabití energií poté, co sníme hodně cukru. Ti, kterým se daří jíst vyváženě, protože naslouchají potřebám svého těla, se obvykle cítí vyrovnaně a jejich nálada zůstává stabilní.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6360478/, názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat