Prostreno.cz

Popcorn bojuje proti kognitivním poklesům

No to jsou ale novinky! Strašákem demence i Alzheimerovy choroby je podle nynějších vědeckých poznatků popcorn, jehož konzumace zabraňuje kognitivním poklesům.

Říkáte si, že jste dlouho nebyli v kině? Vyberte si film, který vás osloví a odpočiňte si u něj od stresu i předvánočního shonu. A u pokladny si rozhodně nezapomeňte koupit popcorn!

Moderna? Ale kdeže, historická pochoutka!

I když je to možná k nevíře, popcorn rozhodně není žádným moderním vynálezem, ale potravinou s hodně dlouhou tradicí. Potvrzují to archeologické nálezy, podle kterých se kukuřice pěstovala již před tisíci lety. Popcorn si jako vůbec první připravovali indiáni, a to pomocí horkého popela a kamenných ohnišť. Dokonce byl používán jako obchodní artikl mezi indiánskými kmeny, přičemž byl důležitou součástí jejich slavností a rituálů. Evropané tuto pochoutku ochutnali až mnohem později, a to během kolonizace Ameriky. Největší popularitu a slávu začal popcorn získávat v první polovině 20. století, a to právě v kinematografii, neboť představoval chutné a hlavně ekonomické pohoštění pro diváky. Dnes se na něj pohlíží trochu jinak, protože se vychvaluje jeho zdravá přidaná hodnota. Ukázalo se totiž, že nesmírně chutná mozku.

Křupavá výživa proti demenci

Nejnovější studie zveřejněná v magazínu Neurology (1) poukazuje na skutečnost, že lidé, kteří jedí popcorn a vlastně i celá zrna, bývají kognitivně mladší o zhruba osm a půl let. Tedy pochopitelně ve srovnání s těmi, kteří takové věci nekonzumují. Podle autorů studie popcorn prokazatelně zabraňuje kognitivním poklesům, čímž může minimalizovat pravděpodobnost Alzheimerovy choroby a demence (2). Je to dáno tím, že je bohatý na vitaminy B a E a další antioxidanty, které zdraví mozku zlepšují. Mimochodem, popcorn, tedy pokud samozřejmě není obalený v cukru nebo soli, omezuje i riziko diabetu, arteriální hypertenze, kardiovaskulárních chorob a nadváhy (3).

Zdroje: (1) www.n.neurology.org/content/101/22/e2277, (2) www.eurekalert.org/news-releases/1008373, (3) www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-popcorn





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat