Prostreno.cz

Dietní zásady při menopauze

Menopauza je obdobím velkých změn a mnoho žen trpí vážnými příznaky. Některé potraviny mohou tyto příznaky ještě zhoršit, takže byste se jim měly vyhnout.

Většina žen prochází menopauzou – také známou jako klimakterium – mezi 45. a 55. rokem. U některých jsou příznaky mírné a téměř nepociťují nic jiného než absenci menstruačního krvácení. Ale jiné mají vážné příznaky, které mohou zahrnovat návaly horka a pocení, změny nálady, poruchy spánku a bušení srdce. A protože hladina estrogenu v menopauze klesá, zvyšuje se u žen v této věkové skupině i riziko infarktu.

Existují potraviny, které mohou příznaky menopauzy zesilovat. Pokud je to možné, vyřaďte je ze svého jídelníčku – nebo si je dopřejte s mírou.

Kofein

Káva, černý čaj a podobně obsahují kofein, který ve velkém množství a v závislosti na citlivosti může způsobit poruchy spánku, vnitřní neklid a návaly horka. Pokud jste byla před menopauzou citlivá na kofein, měla byste s ním být v tomto období obzvlášť opatrná. Možná se mu na chvíli vyhněte anebo zkuste pít kávu jen ráno.

Alkohol

Alkohol také podporuje typické příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, poruchy spánku a změny nálad. Zde byste se tedy měly rozhodně držet střídmosti a pít méně, nebo dokonce vůbec nic, pokud vám to pomůže.

Sůl

Zadržování vody může být také příznaky menopauzy. V tomto případě byste měly sledovat spotřebu soli, protože slaná jídla podporují její zadržování. Buďte při jejím používání opatrné – jak při vlastním vaření, tak při přípravě hotových jídel. Často jsou velmi silně solená.

Kořeněná jídla

Koření jako chilli a pepř byste si také měly užívat jen s mírou, pokud již trpíte návaly horka. Naše tělo totiž na pikantnost reaguje přesně tím: ohříváním.

Rychlé občerstvení

Nezdravá jídla jako hamburgery, pizza a hranolky obsahují hodně cukru a některé trans tuky. To platí i pro mnoho sladkostí a pochutin, jako jsou chipsy a müsli tyčinky. Jsou zvláště bohaté na škodlivé nasycené mastné kyseliny. Ty mohou zase podporovat zdraví nebezpečný tuk na břiše – a toto riziko již existuje kvůli zpomalenému metabolismu během menopauzy. To zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění.

Syrová strava

Na první pohled to může znít divně, ale ano: Také byste měly být opatrné se syrovými potravinami. Syrová strava je ve skutečnosti hůře stravitelná než vařená. Kvůli klesající hladině estrogenu během menopauzy jsou střeva citlivější. Pokud tedy jíte hodně syrové zeleniny a ovoce, jen jim zbytečně ztěžujete práci. Zeleninu a saláty byste tedy neměly jíst alespoň večer, abyste si v noci nepřetížily trávení.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308420/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat