Prostreno.cz

Žitný chléb je svatým grálem pro podporu zdraví

Když chléb, tak žitný? Něco takového by vám poradili i odborníci, kteří o jeho prospěšném působení na lidský organismus ani trochu nepochybují. Vliv má prý na imunitu, trávení, hladinu cholesterolu i útlum zánětů!

Druhů pečiva je dnes tolik, že se v tom běžní spotřebitelé začínají pomalu ztrácet. Pokud jde o chleba, také hledáte ten, který splňuje zdravá kritéria? Vašim požadavkům může vyhovět ten žitný, a to zvláště tehdy, je-li celozrnný.

Krajíc jako žito!

Jak již napovídá samotný název, žitný chléb se vyrábí převážně nebo jen částečně z žitné mouky. Od toho pšeničného se vlivem nižšího obsahu lepku liší nejen konzistencí, ale i specifickou chutí, která mnohým připomíná ořechy. Je výborný na přípravu sendvičů, toastů i krutonů, takže své uplatnění vždycky najde. Jako u většiny obilných produktů mají celozrnné variace, žitného pečiva nevyjímaje, ty nejpůsobivější nutriční výhody.

Imunita, co bacilům vyčiní

Nejen zinek, selen a měď. I další živiny přítomné v celozrnném žitném chlebu zlepšují funkce imunitního systému, čímž se tělo vůči choroboplodným zárodkům stává mnohem odolnější (1). Pokud tuto potravinu budete jíst pravidelně, vyladíte si také střevní harmonii a zkrotíte škodlivý cholesterol (2), neboť se v každém soustu nachází i vláknina, které tu rozhodně není málo (3). Mimochodem, právě ona příznivě působí i na činnost metabolismu a normalizuje hladinu krevního cukru (4).

Záněty bojte se!

Seznam zajímavých „vedlejších účinků“ ještě není u konce. Odborné studie si konzumaci žitného chleba spojují také s nižšími markery zánětu (5), což je hodně překvapivá informace. Prokázáno je i to, že tahle vláčná chuťovka, co se rozplývá na jazyku, rovněž omezuje riziko hned několika druhů rakoviny, a to včetně prostaty, tlustého střeva, konečníku a ňader (6). Už pro ni vyrážíte do obchodu nebo nejbližší pekárny?

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224418303339, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27807734/ (3) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172684/nutrients, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28431559/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469276/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10958815/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat