Prostreno.cz

Potraviny, které vás zasytí na dlouhou dobu

Hlad se nechá ošálit, což je při hubnutí jenom vítané. Znáte potraviny, které mají nejvyšší index sytosti? Patří mezi ně i vejce a popcorn!

Chutě, a to nejen na sladké, vás dohánějí v průběhu celého dne? Takhle se jakákoli dieta drží vážně těžko. Ale nezoufejte, napravit to lze. Jsou tu přece potraviny, které umějí zasytit na dlouhou dobu!

Všechno je ve složení

Není jídlo jako jídlo. A proto vás také jeden pokrm uspokojí na několik hodin, zatímco po jiném začne už po chvilce kručet v břiše. Odvíjí se to pochopitelně od jeho složení. Obecně platí, že se bílkoviny, tuky a vláknina tráví déle, což zpomaluje celý metabolický proces a prodlužuje pocity sytosti. Své tady ovšem splní i obsah vody, která žaludek tak trochu „oblafne“. Problém však spočívá v tom, že ne všichni dnes mají čas, náladu a prostor ke zkoumání nutričních hodnot konzumovaných potravin a rozboru jednotlivých soust. Je to i váš případ? Pak byste možná uvítali malou pomůcku.

Jděte na to vědecky

Psal se rok 1995, když australští vědci analyzovali několik desítek potravin a na základě své vlastní metriky každé z nich přiřadili takzvaný index sytosti (1). Zřejmě vás překvapí, že co se týká třeba takového ovoce, nejlépe se v tomto směru umístil pomeranč. Pravděpodobně to souvisí s vysokým podílem vody a vlákniny. Na jaké další chuťovky se v zájmu prevence vlčího hladu zaměřit?

Vejce nebo jogurt? Hotové terno!

Skvělé sytící schopnosti má podle zmíněných expertů i vajíčko, které je na tuky a proteiny hodně bohaté. Trefou do černého jsou také ořechy a různé druhy semínek, stejně jako luštěniny, brambory vařené ve slupce, zeleninové polévky, celozrnné těstoviny, tučné ryby a mořské plody. Sázkou na jistotu je rovněž řecký jogurt a kupodivu popcorn, tedy alespoň ten, který není ochucen cukrem, solí a pořádnou dávkou másla (2). S tímhle seznamem už se v kuchyni dá pracovat, nemyslíte?

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7498104/, (2) www.realsimple.com/most-satiating-foods-8424198





Celkem 1 komentářů

jana kratochvílová
19.01.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat