Prostreno.cz

Nepříznivé účinky pití vody s citronem na prázdný žaludek

Zatímco teplá citronová voda na lačný žaludek může přinést mnoho přínosů pro zdraví, je důležité znát její případné vedlejší účinky. Je jich dokonce hned šest!

Citronová voda je populární zdravotní nápoj, který se často konzumuje hned po probuzení, tedy ráno na lačný žaludek. Předpokládá se, že napomáhá trávení, posiluje imunitní systém a přispívá k celkové detoxikaci těla. Zní to sice krásně, ale každá mince má dvě strany. Znáte všech šest silných vedlejších účinků, na které si lidé stěžují?

1. Eroze zubů

Jedním z hlavních negativních dopadů pití teplé citronové vody na lačný žaludek je eroze zubního skloviny. Citron je vysoce kyselý a při konzumaci ve velkém množství může narušit ochrannou vrstvu skloviny na zubech. Pro minimalizaci tohoto rizika se doporučuje pít citronovou vodu brčkem a poté ústa vypláchnout čistou vodou. Tento krok určitě nepřeskakujte.

2. Kyselý reflux

Dalším možným vedlejším účinkem pití teplé citronové vody na lačný žaludek je kyselý reflux. Vysoká kyselost citronu vyvolává nebo zhoršuje příznaky kyselého refluxu, mezi které patří pálení žáhy a zažívací potíže. Pokud kyselý reflux máte v anamnéze, o pravidelné konzumaci tohoto nápoje se poraďte se svým lékařem.

3. Rozbouřený žaludek

Není žádným tajemstvím, že kyselina citronová dráždí výstelku žaludku, což vede k příznakům, jako je nevolnost, nadýmání a bolest břicha. Pakliže něco takového zaznamenáte, je nejlepší s pitím vody na lačný žaludek ihned přestat.

4. Dehydratace

Ačkoli se voda s citronem tváří nevinně (vždyť je to zdravý nápoj!), diuretické vlastnosti citrusového ovoce mohou přispět k dehydrataci. To platí zejména v případě, že konzumujete velké množství citronové vody a nekompenzujete to dostatečným příjmem vody čisté. Hlídejte svůj pitný režim!

5. Interakce s léky

Citronová voda interaguje s určitými léky, potenciálně snižuje jejich absorpci nebo způsobuje nepříznivé účinky. U jakých pilulek si dát pozor? Riziko představují hlavně antibiotika a medikamenty na štítnou žlázu.

6. Alergické reakce

Ve vzácných případech někteří jedinci hlásí alergické reakce, které se projevují svěděním, otoky a dýchacími potížemi. Pokud se u vás po konzumaci citronové vody vyskytne kterýkoli z těchto příznaků, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6403313/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10489964/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat