Prostreno.cz

Snižte spotřebu oleje při vaření a rychle zhubnete

Příprava jídla s velkým množstvím oleje může mít negativní účinky na vaše zdraví i postavu. Snižte jeho spotřebu a konečně se nasoukejte do svých starých kalhot!

Při vaření jídla většina lidí používá olivový, slunečnicový, řepkový či kokosový olej. Ale někdy je méně více. Velké množství tohoto oblíbeného pomocníka může vést k přibírání na váze a zdravotním komplikacím. Z výzkumu (1) zveřejněného v Indian Heart Journal vzešlo, že některé oleje, zejména ty rafinované, se mohou rozkládat na toxické složky, jako jsou transmastné kyseliny a volné radikály. Oleje jsou navíc i kalorické, i proto se s nimi vyplatí šetřit. Jaké máte možnosti, pokud se rozhodnete nechat je ve spíži?

Vaření v páře

Tepelná úprava potravin pomocí páry, která pomáhá zachovat živiny bez nutnosti přidávat olej, je v posledních letech obzvlášť oblíbená, stejně jako čím dál víc populárnější parní hrnce či fritézy. Podle přednastavených programů kromě fritování a vaření v páře fritéza dokáže i péct, opékat, grilovat nebo sušit – pohodlně a v rekordním čase.

Grilování

Grilování dodává pokrmům kouřovou chuť, opět bez potřeby nadměrného množství oleje. Vaření na grilu je zdravější, dovoluje experimentovat s různými chutěmi a představuje skvělou metodu pro úpravu libového masa, zeleniny, a dokonce i ovoce.

Vaření ve vývaru

Postačí horká tekutina, jako je voda nebo vývar. Nic víc, nic méně. Tato metoda je vhodná pro různé přísady, včetně vajec a zeleniny. Olej není potřeba!

Restování na kvalitní pánvi

Pokud chcete smažit bez oleje, kupte si pánev se speciálním nepřilnavým povrchem. Ten zajistí, že se jídlo nebude připalovat. Odborně se takovýto způsob přípravy označuje jako restování. Preferujte stálé míchání a malé kousky jídla jednotné velikosti.

Začleněním těchto metod vaření a snížením spotřeby oleje toho pro své zdraví i figuru uděláte skutečně hodně. Mimochodem, dospělý člověk se zdravou hmotností by měl denně přijímat 1 gram tuku na 1 kg hmotnosti. Jenže protože tuk se přirozeně nachází ve většině jídel, toto doporučené množství se překročí v podstatě ihned, jak sáhnete po hrnci nebo pánvi. I proto je důležité si na používání olejů při vaření i během přípravy salátů dávat pozor. Plavková sezona se vás pak na nic ptát nebude.

Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/303392549_Selecting_healthy_edible_oil_in_the_Indian_context, www.healthshots.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat