Prostreno.cz

Ústní vodu používejte správně

Ústní voda je důležitá, pokud jde o zdraví ústní dutiny. Nemůžete vynechat čištění zubů, používání nitě nebo ústní vody. Tohle ale funguje jen za předpokladu, že s ústní vodou nakládáte správným způsobem. Neděláte náhodou tyhle chyby?

Ústní voda, která se dodává v barvách, jako je modrá, zelená a růžová, je tekutý produkt ústní hygieny. Je určen k propláchnutí nebo kloktání v ústech. Obvykle obsahuje antiseptické či antibakteriální látky, které pomáhají zabíjet bakterie, snižují plak a osvěžují dech. Ústní voda s fluoridem také může posílit sklovinu a zabránit vzniku zubního kazu. V ideálním případě se totiž dostává do oblastí, jež by zubní kartáček mohl minout. Jak ji bezpečně používat? Řiďte se těmito radami!

Odměřte doporučené množství

Obecně se na vyčištění úst doporučuje dávka asi 20 ml. Jelikož se ústní voda dodává s uzávěrem nebo malým kelímkem, lze ho pro tento účel využít.

Proplachujte aspoň 30 sekund

Vodou ústa proplachujte 30 sekund až jednu minutu. Měla by se dostat k přední a zadní části zubů, k jazyku a také k hornímu patru úst.

Účinnost vody nesnižujte jídlem

Po kloktání ústní vodu vyplivněte a dočasně zapomeňte na jídlo i pití. Pro zvýšení její účinnosti počkejte alespoň půl hodiny, než sáhnete po svačině. Pro jistotu ale překontrolujte informace na lahvičce a dodržuje pokyny výrobce.

Co hrozí, když ústní vodu spolknete?

Spolknutí ústní vody, zejména té, která obsahuje alkohol, v některých případech způsobuje nevolnost, zvracení, závrať a intoxikaci. Proto by rodiče ústní vodu neměli podávat dětem do šesti let – a i u nich samotných je opatrnost na místě.

Jaký typ ústní vody je nejúčinnější?

Účinnost ústní vody závisí na zdraví ústní dutiny jednotlivce. Antiseptické ústní vody obsahující esenciální oleje nebo chlorhexidin jsou užitečné při redukci bakterií a prevenci onemocnění dásní. Produkty s fluorem zase bývají prospěšné pro posílení zubní skloviny a prevenci zubního kazu. (Ale pozor, nekupujte je, pokud trpíte na vředy v ústech.) Vždy však ústní vodu vybírejte podle svých individuálních potřeb a používejte ji jednou či dvakrát denně.

Pokud máte podezření, že váš zápach z úst nemá nic společného s jídlem, které jste jedli, nebo špatnou ústní hygienou, nečekejte, že vám ústní voda pomůže zbavit se problému. Obraťte se na zubaře, který vám pomůže zjistit, zda máte nějaké problémy s ústním zdravím.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22167932/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9965011/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat