Prostreno.cz

Konzumace velmi horkého čaje zvyšuje riziko rakoviny

Rádi se po ránu nebo při nevlídném počasí zahřejete teplým čajem? Má to ale jeden háček. Pokud je jeho teplota příliš vysoká, riskujete vznik rakoviny jícnu. Nechte svůj oblíbený nápoj raději trochu zchladnout!

V posledních desetiletích se vědci věnovali studiu vlivu konzumace horkého čaje na vývoj rakoviny jícnu. Jsou schopni doložit jeho přímou spojitost? Chceme vědět víc, neboť tento nápoj patří mezi nejoblíbenější na světě a je součástí mnoha kultur.

Léčivé účinky v každé kapce

Z mnoha studií vyplynulo, že pití čaje může významně snížit riziko kardiovaskulárních chorob, neboť působí proti zánětům, zatímco přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu a normalizaci tlaku (1). Zároveň podporuje hubnutí a dodává energii, především v případě, že jde o ten zelený. Ovšem i ten černý má hodně co nabídnout. Jeho obsažené polyfenoly navozují rovnováhu ve střevním mikrobiomu, čímž zachovávají optimální chod trávení. Tento nápoj také optimalizuje hladinu krevního cukru a povzbuzuje obranyschopnost (3). Pokud jde o elixíry bylinkové, i ty samozřejmě slibují spoustu vítaných pozitiv. Abyste si však zázračné působení všech uvedených druhů mohli naplno užívat, platí tu jedna zásadní podmínka. Týká se vody, respektive jejího bodu varu.

Dobrého nepálí? To je omyl

Vědci přišli k závěru, že riziko rakoviny jícnu stoupá u lidí, kteří přijímají více než 700ml horkého čaje denně o teplotě 60 °C a více. Pravidelná konzumace takto horkého čaje zvyšuje riziko vývoje rakoviny jícnu o 90 %. (2). Mimochodem, rakovina jícnu je celosvětově osmý nejčastější typ onkologického onemocnění. Proč tomu ale tak je? Trefná otázka. Podle autorů tohoto výzkumu na zdraví útočí nešťastná kombinace tabáku, alkoholu a sloučenin v čaji, kterým vysoké teploty vůbec nesvědčí. Na závěr je třeba zmínit, že se tvůrci této studie opírají o data získaná od 456 tisíců jedinců ve věkovém rozmezí 30 až 79 let. 

Dle Světové zdravotnické organizace by měla být teplota konzumovaných nápojů nižší než 60 °C (4). Toto doporučení je založeno na výsledcích několika výzkumů, které prováděla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny.

Je potřeba zdůraznit, že pití horkého čaje samo o sobě není hlavním rizikovým faktorem pro vývoj rakoviny jícnu. Na výskyt této nemoci mají vliv i další faktory –⁠⁠⁠⁠⁠ konzumace alkoholu a tabáku, stravovací návyky, některé infekce nebo genetická predispozice.

Důležité je, aby konzumenti čaje měli na paměti nejen toto možné riziko, ale také mnoho předností, které čaj přináší. Čaj obsahuje antioxidanty, které mají mnoho zdravotních benefitů.

Suma sumárum, pokud jste milovníkem čaje, doporučuje se pít ho v mírné teplotě a vyvarovat se extrémně horkým nápojům. Tímto způsobem si můžete užívat svůj oblíbený nápoj bez obav o zvýšené riziko rakoviny jícnu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123419/ (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/, (3) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/87559129.2010.535233, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK543941/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat